Pierre Le Guennec je nenadno spremembo zgodbe pojasnil z besedami, da se je predtem bal
Pierre Le Guennec je nenadno spremembo zgodbe pojasnil z besedami, da se je predtem bal "da bo, skupaj z madame, obtožen kraje teh vreč". Foto: Reuters
Claude Picasso
Odvetnik Clauda Picassa je po razglasitvi sodbe dejal, da je z njo zadovoljen, ohranjena dela pa so v dobrem stanju. Foto: EPA
Claude Picasso, sin, ki ga je imel Pablo s Françoise Gilot, pred očetovim platnom: Tihožitje s paleto, svečo in Minotavrovo glavo (1938). Claude je ves čas procesa vztrajal, da njegov oče tako velikega števila svojih del ne bi podaril enemu človeku.
Claude Picasso, sin, ki ga je imel Pablo s Françoise Gilot, pred očetovim platnom: Tihožitje s paleto, svečo in Minotavrovo glavo (1938). Claude je ves čas procesa vztrajal, da njegov oče tako velikega števila svojih del ne bi podaril enemu človeku. Foto: EPA

Kot je še določilo sodišče v francoskem kraju Aix-en-Provenc, morata Pierre Le Guennec in njegova žena Danielle umetnine v skupni vrednosti od 60 do 100 milijonov evrov vrniti Picassovim dedičem, prav tako pa poravnati vse sodne stroške.

Vse se je začelo v letih 2009-2010, ko se je Le Guennec odločil preveriti avtentičnost zbirke 180 samostojnih del in zvezka z 91 risbami, s tem pa opozoril na obstoj do takrat neznanega segmenta Picassovega opusa.

Le Guennec spremeni zgodbo
Sprva je dolgoletni Picassov električar trdil, da mu je zbirko podaril umetnik v letih 1971 ali 1972. Ko pa je lani sodišče odločilo, da sta z ženo kriva posedovanja ukradenih predmetov, je zgodbo spremenil in trdil, da mu jih je po Picassovi smrti dala njegova vdova Jacqueline. Za to naj bi se, tako je sklepal Le Guennec, odločila zaradi zapuščinske razprave in spora, ki se je med njo in slikarjevim sinom Claudom vnel po Picassovi smrti. Prosila ga je, naj na varno shrani približno 15 vreč za smeti, polnih del znamenitega umetnika. Ko se je pozneje ponje vrnila, pa mu je v zahvalo eno pustila.

Danes 77-letni Le Guennec je kot električar delal na Picassovem zadnjem domovanju, v slikovitem Mouginsu v južni Franciji. Protivlomne alarmne sisteme pa namestil tudi v drugih umetnikovih hišah po Franciji.

To je "dih jemajoča laž"
Jean-Jacques Neuer
, odvetnik Clauda Picassa (sin, ki ga je imel umetnik s sopotnico Françoise Gilot), je novo zgodbo danes 77-letnega Le Guenneca pred kakšnim mesecem dni označil za "dih jemajočo laž" in dodal, da se primer vrti okrog "najtemnejših in najmočnejših sil na črnem trgu, vpletenih v mednarodno mrežo pranja ukradenih umetnin". Tožilec Christophe Raffin pa je sodišče pozval, naj potrdi dveletno pogojno kazen, ki je bila zakoncema odrejena marca lani.

Po Neuerjevih besedah, ki je pozdravil petkovo sodbo, so umetnine v dobrem stanju.