Zid objokovanja naj bi na novo kontekstualiziral razmerje med posameznikom in njegovimi čustvi, izraženimi med umetniškim dogodkom. Gledališče se tu iz institucije javnega dogodka spreminja v situacijo intimnega preizpraševanja čustvenih spominov. Foto: APT
Zid objokovanja naj bi na novo kontekstualiziral razmerje med posameznikom in njegovimi čustvi, izraženimi med umetniškim dogodkom. Gledališče se tu iz institucije javnega dogodka spreminja v situacijo intimnega preizpraševanja čustvenih spominov. Foto: APT
Janez Janša bo rekonstruiral instalacijo – predstavo spomina za enega obiskovalca, ki jo je z naslovom Kabinet spominov leta 1998 ustvaril Emil Hrvatin. Rekonstruirani Kabinet spominov bo popolnoma nova konstrukcija prostorov in se bo med drugim ukvarjal s spominom na spominjanje.

Janša je v sodelovanju z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom pripravil "solzedajalsko akcijo" z naslovom Zid objokovanja. Konstrukcijo iz ledenih blokov in tri "lakrimatorije" so na zelenici ob knjižnici Mirana Jarca odprli ob 20.00, v dveh do treh tednih pa se bo ta ob lastnem "joku" stalila, predvideva Janšev koncept.

Zid objokovanja, del obzidja porušenega Jeruzalemskega templja, je mitsko mesto judovske religije in kulture. Judje so se skozi zgodovino začeli zbirati na molitvi ob Zahodnem zidu in vera jim nalaga, da morajo vsaj enkrat v življenju tempelj obiskati. Toda že v samo ime Zidu objokovanja je vpisana zmota, opozarja Janša: Evropejci so z napačnim tolmačenjem judovske molitve mislili, da Judje prihajajo pred zid jokat in tako je ta tudi dobil ime.

Devet ton ledu, ki bo "izjokal" samega sebe
Po umetnikovih besedah se Zid objokovanja, z očitnim namigom na jeruzalemski zid, ukvarja s statusom čustev v javnosti. Sestavljen bo iz dveh delov: javni del bo predstavljal devettonski zid iz ledenih blokov, v intimnem pa bodo obiskovalce povabili, da se ob lastnih spominih ali ob filmih, ki nagovarjajo skupinski spomin, razjočejo.

Zlati, srebrni in navadni jokalci
Obiskovalci so vabljeni v tri "lakrimatorije", kjer bodo lastne solze zbirali v posebej izdelane steklene solznice. Vsak obiskovalec bo glede na to, kaj ga je pognalo v jok, dobil zlato, srebrno ali navadno potrdilo o obisku, zbrane solze pa bodo označili in shranili.

Z omenjenim projektom oziroma umetniško postavitvijo želijo opozoriti na sodobno družbo, ki ne želi kazati čustev, hkrati pa je ta, kot je dejal Janša, na različne načine vodena, usmerjana ter odvisna od različnih pripomočkov in protez.

Zid objokovanja je koprodukcijsko delo APT, ljubljanske Maske in festivala Huis en Festival a/d Werf iz nizozemskega Utrechta.