Arhitekturni biro Foster + Partners je oblikoval koncept stadiona, ko se je Katar potegoval za naslov države gostiteljice SP-ja leta 2010. (To je tudi dizajn na sliki - skic za aktualni stadion arhitekt še ni predstavil javnosti.) Foto: Foster + Partners
Arhitekturni biro Foster + Partners je oblikoval koncept stadiona, ko se je Katar potegoval za naslov države gostiteljice SP-ja leta 2010. (To je tudi dizajn na sliki - skic za aktualni stadion arhitekt še ni predstavil javnosti.) Foto: Foster + Partners
Novi stadion bo pod streho sprejel 80 tisoč ljudi. Foto: Foster + Partners
Ko je Zaha Hadid razkrila načrt za svoj katarski stadion, se je najrazličnejšim komentatorjem in tviterašem po vsem svetu zdelo vredno izpostaviti, da je načrtovani stadion Al Vakrah zelo očitno podoben vulvi. In resnično se zdi, da so si arhitekti po naročilu konservativne arabske države dejansko zamislili velikansko arhitekturno odo ženskim genitalijam.

Že več raziskav, ki so jih opravile organizacije za človekove pravice, je dokumentiralo vsesplošno zlorabo migrantskih delavcev v Katarju, ki se je še zaostrila, ko je bila država izbrana za državo gostiteljico SP-ja v nogometu leta 2022.

Škotski predsednik laburistične stranke Jim Murphy je še lani položaj delavcev v Katarju opisal kot "sramoten": "Skrajni čas je, da vsi, ki jim ni vseeno za ugled nogometa, jasno dajo vedeti, da SP 2022 ne sme biti zgrajeno s krvjo ranljivih migrantskih delavcev."

Stadion, ki ne bo odrinjen na obrobje
Norman Foster je v imenu svojega arhitekturnega biroja Foster + Partners naročilo gradnje stadiona že sprejel kot "vznemirljiv korak naprej na področju gradnje stadionov". Za Architects’ Journal je povedal še: "To bo prvi stadion, ki ne bo sledil modelu samostoječe predmestne stavbe, pač pa bo predvidel mrežo tega bodočega mesta, katerega integralen del bo."

"Projekt prav tako predstavlja idejo dolgoročnega življenja za stadion, onkraj tega velikega dogodka. Za mednarodno javnost bodo zanimive tudi naše okoljevarstvene strategije, še posebej tiste, ki imajo opravka z igralci in občinstvom."

Fosterjev vpliv lahko seže daleč
Mustafa Qadri, ki za Amnesty International preiskuje življenjske pogoje delavcev v zalivskih državah, je v odziv na objavo projekta zapisal: "Sir Norman bi lahko imel ključno vlogo pri zagotavljanju, da osrednji in preostali stadioni za SP ne bodo zgrajeni na hrbtih izrabljane delovne sile."

Dodal je še: "Ne glede na to, da bo gospod Foster javno spregovoril o izkoriščevalskih delovnih pogojih v Katarju, bi pa moral nedvomno zagotoviti, da njegovo podjetje in tista, s katerimi sodeluje, niso sokriva pri kršitvah človekovih pravic, ki se pojavljajo v Katarju."

Foster niti ni edini slavni Britanec, ki bo imel prste pri katarskem SP-ju: Zaha Hadid že načrtuje stadion Al Vakrah, kjer bo potekala ena izmed četrtfinalnih tekem in ki bo sprejel 40 tisoč ljudi.

Sicer pa je Foster sodeloval tudi pri urbanistični prenovi kazahstanske prestolnice Astana; nekdanja sovjetska republika je ena izmed držav, kjer je mučenje ljudi stalna praksa, opozarjajo različne kampanje. Vzporeden je primer Zahe Hadid, ki je zasnovala center Heydarja Alijeva v azerbajdžanski prestolnici Baku, še eni državi, nad katero se zgrinjajo obtožbe v povezavi s kršitvami človekovih pravic.

Oba omenjena arhitekta pa sta tudi člana zvezdniške ekipe - v njej so tudi Frank Gehry, Jean Nouvel in Rafael Viñoly - ki v Abu Dabiju gradijo otok Sadijat. Številna poročila pričajo, da delavci tam pogosto niso plačani, praviloma pa živijo v absolutni bedi.