Kadar dve osebi naključno hkrati povesta isto besedo, v številnih jezikih obstaja beseda, ki jo je brž treba izreči, da to komu ne bi prineslo nesreče: Francozi tako vzkliknejo
Kadar dve osebi naključno hkrati povesta isto besedo, v številnih jezikih obstaja beseda, ki jo je brž treba izreči, da to komu ne bi prineslo nesreče: Francozi tako vzkliknejo "chips", Angleži "jinx", Madžari pa "103". Za predstavo JINX 103 sta koreografa József Trefeli in Gábor Varga, ki ju povezuje skupen izvor v madžarski diaspori, našla navdih v tradicionalnih madžarskih plesih. V duetu, v katerem plešeta Trefeli in Gyula Cserepes, raziskujeta ritme in rituale življenja. Foto: Laura Ledesma
Pozor, hud ples
Pozor hud ples! je dokumentarni odrski dogodek in učna ura o sodobnem plesu. Z besedo in plesom se sprehodi čez številna vprašanja, ki se tičejo sodobnega plesa, da bi ga približala tudi mladim gledalcem. Dotakne se značilnosti gibalnega izraza, kompozicije, moškega in ženskega giba, prikaže, kako lahko gib pripoveduje zgodbe ali je abstrakten, predstavi proces koreografiranja, vlogo glasbe in podobno. Foto: Miha Fras
Red Five Point Star bodo nastopili ob 18.50 na odru pred Španskimi borci.
Osrednja glasbena skupina, Demolition Group, ob 20.30 na odru pred Španskimi borci.

Skok v peto sezono delovanja Španskih borcev pod upraviteljem Zavodom En-Knap se bo začel s Pihalnim orkestrom Bežigrad ob 16.45 na parkirišču pred stavbo. Pihalcem bodo sledili trije glasbeniki, ki se v Španskih borcih že več let redno srečujejo na improvizacijskih delavnicah, z unikatno zmesjo skaja, swinga, rockabillya, modernega džeza, kubanskih ritmov, brazilske glasbe in punk-rocka bo Moste zatresla trboveljska zasedba Red Five Point Star, za udaren glasbeni skok v novo sezono pa bodo poskrbeli posavski Demolition Group, ki že 30 let eksperimentirajo z glasbenimi zvrstmi in ustvarjajo na robu rocka in undergrounda.
Na ogled bosta plesni predstavi JINX 103 in Pozor hud Ples!, posebno mesto na prireditvi bo imelo improvizacijsko gledališče, Šolska impro liga ŠILA, Impro liga ter komedija Instant šov. Veteran improvizacije, Juš Milčinski, bo tudi povezoval dogajanje celotnega večera, ki se bo večinoma odvijalo pred zgradbo. V kleti Španskih borcev se bo mogoče spustiti v "rudniško" temo. Fotografska razstava Horizont spomina z deli desetih fotografov zaznamuje 20 let delovanja in ustvarjanja En-Knapa, skupine, ki je plesala tako v trboveljskih rudnikih kot na stenah dimnika trboveljske cementarne.

Staranje skozi plesno umetnost
Center kulture Španski borci v novi sezoni pripravlja tri nove produkcije, številne festivale, mednarodna gostovanja in nov izobraževalni projekt. Sezono bodo po besedah umetniškega vodje Španskih borcev in Zavoda En-Knap Iztoka Kovača zaznamovale tri premiere, ki bodo tematizirale vprašanje staranja telesa skozi plesno umetnost, razmišljale o afirmaciji in političnosti staranja in odpirale staranje kot novo razsežnost avtorskega sodobnega plesa.
Prva bo na vrsti premiera plesne predstave '68 slovaško-madžarskega plesalca in koreografa Csabe Molnarja ter domačih avtorjev Rosane Hribar in Gregorja Luštka v izvedbi mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup. Predstava po Kovačevih besedah odpira vprašanja sebičnosti in vzajemnosti, doslednosti in praktičnosti, revolucije in zgodovine.
Osrednjo temo nove sezone pa bo uvedla plesna predstava Sokol! avtorjev Iztoka Kovača in Janeza Janše, ki obnavlja in nadgrajuje Kovačev solo iz leta 1991 Kako sem ujel Sokola. Kot je dejal Kovač, bo z uprizoritvijo skušal predstaviti drugačen pristop k plesu in odpreti vprašanja o tem, kaj telo zmore, ko nečesa več ne zmore. Temu problemu se bosta avtorja približala z notranjih parametrov in s perspektive zahtev sodobnoplesnega trga dela, ki od plesalcev zahteva vrhunsko plesno in telesno kondicijo. Po otroški plesni uspešnici Pozor hud Ples iz leta 2010 se maja prihodnje leto obeta zabavno didaktična produkcija za najmlajše Ansambel, pod katero se podpisujeta Kovač in Jaka Ivanc.
Predstavitve tuje plesne ustvarjalnosti
V Španskih borcih bodo nadaljevali tudi program Uvoz-izvoz in festival Plesna Vesna, s katerima v Slovenijo pripeljejo številne mednarodne umetnike s področja uprizoritvenih umetnosti. Oba bosta prav tako tematizirala staranje plesalčevega telesa. V sklopu festivalov bodo v Španskih borcih med drugim gostovali ameriški eksperimentalni koreograf Steve Paxton, karizmatična britanska performerka Wendy Houstoun, belgijski koreograf Jan Martens in italijanski koreograf Giulio D'Anna.
Plesni ansambel EnKnapGroup bo v novi sezoni ponovil tudi nekatere uspešne produkcije iz preteklih sezon, med drugim Kovačev Ottetto, predstavo 10 min in Pozor hud Ples. Že petič zapored bodo izvedli Plesno nacionalo ter nekoliko osvežen projekt Zametki. Med festivali velja omeniti potujočo umetniško manifestacijo Pajek, glasbeni festival Neposlušno in festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa.
Novost sezone je brezplačno usposabljanje za gledališke tehnike in za oblikovalce svetlobe, zvoka ter videa. Projekt Gledališče mene išče, ki ga organizira Zavod En-Knap, bo potekal od oktobra 2013 do avgusta 2014 in je namenjen pripadnikom narodnih in manjšinskih skupin v Sloveniji.