Kipar meni, da je nastopil čas, da si Turki in Armenci podajo roke in zacelijo rane preteklosti, svoje misli pa je ujel v monumentalni spomenik v turškem kraju Karsu v neposredni bližini armenske meje. Foto:
Kipar meni, da je nastopil čas, da si Turki in Armenci podajo roke in zacelijo rane preteklosti, svoje misli pa je ujel v monumentalni spomenik v turškem kraju Karsu v neposredni bližini armenske meje. Foto:
Mehmet Aksoy
Mehmet Aksoy sodi med najbolj cenjene sodobne turške kiparje.
Turškemu premierju Recepu Tayyipu Erdoganu se zdi spomenik grd in čuden.
Turškemu premierju Recepu Tayyipu Erdoganu se zdi spomenik grd in ga želi odstraniti. Foto: EPA

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je naročil uničenje spomenika v Karsu, nad katerim se dviguje tako visoko, da je viden tudi iz armenskega višavja, in tako opominja na mir med državama. Monumentalni kip je bil zamišljen kot le en korak več h glajenju sporov med njima, nesoglasij, ki segajo daleč nazaj, vse do genocida nad armenskim prebivalstvom med prvo svetovno vojno, ki ga Turčija noče priznati.
Državi si sežeta v roke
Svoje namere je Erdogan napovedal v govoru, ki ga je imel v kraju Kars, kjer je spomenik imenoval 'grda in čudna stvar' in se obregnil ob njegovo lokacijo, ki se nahaja v bližini mavzoleja Hasana Harakanija. Erdogan si na mestu spomenika želi 'čudovit park' in od župana mesta pričakuje, da bo za to kar se da hitro poskrbel, poroča Hurriyet Daily News.
Spomenik človečnosti, betonski simbol zbližanja Turčije in Armenije, ki ga je Aksoy začel postavljati leta 2008, naj bi navdihnila azerbajdžanska narodna pesem. Skulptura upodablja dve stoječi figuri, ki se obračata druga k drugi, da bi si segli v roke, v bližini obeh figur stoji osamljena roka, ki naj bi bila pritrjena k figurama, a tega nikoli niso storili.
Sramotne besede delu priznanega kiparja
Na Erdoganov govor se je že odzval nekdanji kulturni minister Ercan Karakas, ki je besede premierja označil za sramotne in se postavil v bran kiparjevi viziji, ki po njegovem mnenju ni niti čudna niti grda.
Nič manj jezen ni sam avtor kipa, Aksoy, ki primerja poskuse odstranitve njegovega kipa s talibanskim uničenjem budističnih kipov in hkrati opozarja, da bo zelo težko odstraniti kip, ne da bi pri tem poškodovali okolico, kjer stoji med drugim cerkev Dvanajstih apostolov.
Vsekakor mečejo Erdoganove besede, namenjene delu kiparja, ki mu pravijo tudi 'anatolski Michelangelo', slabo luč na Turčijo, kjer je na umetniški sceni še zelo živ spomin na napade tolp na galerije v istanbulski soseščini Tophane.

"Čas je, da zacelimo rane"
Aksoy, rojen v severni Turčiji, je kiparstvo študiral v Veliki Britaniji, Italiji in Nemčiji, kjer je dolga leta živel in delal. Njegovo delo korenini v modernistični čutnosti z močnimi konceptualnimi in abstraktnimi elementi. Ustvarja predvsem v kamnu, ki pa ga kombinira tudi z drugimi materiali. Kipar je ob neki priložnosti Turke in Armence označil za sestre in brate. "Čas je, da vsi odpremo srca drugemu in zacelimo svoje rane."