Spomenik naj bi stal med Kongresnim trgom in Knafljevim prehodom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Spomenik naj bi stal med Kongresnim trgom in Knafljevim prehodom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Komisija, ki je pregledala vloge, je pri tem podelila tri nagrade; prvo nagrado v vrednosti 13.200 evrov je prejela rešitev omenjenih arhitektov. Gre za dva, v temelju povezana stebra, ki naj bi prikazovala enotnost v dvojnosti. Osrednji prostor med njima je namenjen polaganju vencev. Kot je med drugim zapisala komisija, je to "poseben, vendar odprt prostor obeležja, vpet na zgodovinsko os prostora in predstavlja dejaven nastavek za njegovo nadaljevanje ter preoblikovanje v prihodnosti".

Predlagana postavitev, tako komisija, je brez nepotrebne patetike ali monumentalnosti.

Na spomeniku Župančičev verz
Kdaj bodo spomenik, ki ga je določila novela zakona o vojnih grobiščih iz leta 2009, postavili, še ni znano, predvidoma pa bo stal med Kongresnim trgom in Knafljevim prehodom (po novem Južni trg). Posvečen bo vsem, ki so kot vojaki različnih armad padli v vseh vojnah, zlasti med prvo in drugo svetovno vojno, prav tako bo namenjen spominu na številne civilne žrtve vojne in revolucije. "S tem bi sledili tradiciji večine evropskih prestolnic, kjer že imajo spomenike neznanemu vojaku ali podobna osrednja spominska obeležja državljanom, ki so umrli v vojnah," piše v razpisu.
Opremljen bo s posvetilnim napisom Otona Župančiča: Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.

Na razpis je sicer prispelo 37 projektov, ki bodo predstavljeni na razstavi v Muzeju za oblikovanje in arhitekturo od 25. oktobra dalje.