Ob dnevu reformacije bo potekala osrednja slovesnost ob 500-letnici Trubarjevega rojstva. Foto: Mladinska knjiga
Ob dnevu reformacije bo potekala osrednja slovesnost ob 500-letnici Trubarjevega rojstva. Foto: Mladinska knjiga
Kovanec sta zasnovala Miljenko in Maja Licul.

Vlada je določila videz spominskega kovanca, ki so ga zasnovali ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja. Maja 2008 naj bi bilo izdanih milijon priložnostnih kovancev, ki jih Slovenija izdaja ob političnih, zgodovinskih, znanstvenih, kulturnih, športnih, humanitarnih in drugih dogodkih splošnega pa tudi mednarodnega pomena za državo.

Na podlagi ustreznega zakona je vlada junija letos določila, da bodo v prihajajočem letu izdali priložnostne kovance za dva evra, čemur je botrovala tako obletnica Trubarjevega rojstva kot 250-letnica rojstva Valentina Vodnika, pa tudi predsedovanje Slovenije Evropski uniji.

Šest osnutkov
Izmed šestih osnutkov, ki so prispeli na javni anonimni natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev Banke Slovenije, je strokovna žirija komisiji za priložnostne kovance predlagala najustreznejšega. Po mnenju komisije sta si prvo nagrado (3.000 evrov) prislužila Miljenko in Maja Licul, druge nagrade komisija ni podelila, tretjo nagrado (1.000 evrov) pa je prejela skupina avtorjev: Milan Drobnik, Svan Vovk in Branko Vovk.

Motiv Trubarja
Izbrani osnutek po Liculovi razlagi nosi skico Mirsada Begića za doprsni kip, ki nastopa kot alternativa znani gravuri iz 16. stoletja in upodablja Primoža Trubarja. Vlada bo 500-letnici Trubarjevega rojstva namenila posebno pozornost. Dejavnosti za zaznamovanje jubileja so se začele že leta 2005, ko je bil sprejet dogovor, da vodenje vseh pomembnejših dogodkov prevzame koordinacijski odbor za državne proslave.

Osrednja slovesnost bo potekala na dan reformacije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vse prireditve bodo predstavljene v uradni programski knjižici in objavljene na spletni strani Unesca, ki je Trubarjevo obletnico uvrstil na seznam obletnic za obdobje 2008-2009.