Nicolas Fraiseau: Neuravnoteženo. Foto: Klovnbuf/Facebook
Nicolas Fraiseau: Neuravnoteženo. Foto: Klovnbuf/Facebook

Festival Klovnbuf, ki bo v 14. izdaji potekal v dveh delih, prvič do 19. junija in od 25. julija do 1. avgusta, bo iskal ravnotežja med cirkusom ter drugimi žanrskimi zvrstmi, "med normalnostjo hrepenenja in nenormalnostjo bivanja, življenja", so zapisali organizatorji.

Kot so pojasnili, je "mali človek v postpandemičnem svetu popolnoma izgubljen, zato je treba poiskati novo ravnovesje sil, pri čemer so najbolj na udaru ravno človekove vrline, vrednote, spretnosti, sposobnosti, imaginacija, telo, um in srce".

Umetniki iz Slovenije in tujine
Festival prinaša zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa. Nastopi so razpredeni po raznih prizoriščih Ljubljane, od Fužinskega gradu, parka Tabor, Kongresnega trga, Centra Skala, Plesnega teatra Ljubljana do Stare mestne elektrarne.

Klovnbuf bo v obeh delih ponudil predstave domačih in tujih umetnikov. Medtem ko bo prvi festivalski sklop ponudil zlasti nastope mednarodnih umetnikov, bo drugi potekal v znamenju slovenskih ustvarjalcev sodobnega cirkusa in drugih žanrov.

"Vse tisto, kar pogrešamo"
V program so poleg predstav vključene predstavitve del v nastajanju, rezidenčni program in delavnice. Na ljubljanske poletne odre, trge in ploščadi bo Klovnbuf poleg sodobnega cirkusa prinesel "tudi vse tisto, kar v zadnjem času najbolj pogrešamo: magijo, vrline, iluzijo in predanost, ki v iskanje ravnotežja vnaša neko novo ravnovesje", napovedujejo organizatorji.

V prvem sklopu organizatorji opozarjajo na predstavo sodobnega cirkusa Neuravnoteženo enega najperspektivnejših cirkuških umetnikov svoje generacije v Franciji Nicolasa Fraiseauja. Predstava, ki bo na sporedu v nedeljo, poteka na meji med poezijo in absurdom ter deluje kot sodobna francoska igra uravnoteženja cirkusanta skozi različne postopke, poizkuse in stanja.

Festival kot vsako leto prinaša živo in atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih v Sloveniji redko vidimo, pravijo organizatorji. Foto: Klovnbuf/Facebook
Festival kot vsako leto prinaša živo in atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih v Sloveniji redko vidimo, pravijo organizatorji. Foto: Klovnbuf/Facebook

Premikanje meja
Med predstavami organizatorji izpostavljajo še Tangram žonglerja Stefana Singa in balerine Cristiane Casadio, nemško-italijanske naveze, ki premika meje novega cirkusa plesa in fizičnega gledališča.

Priporočajo tudi predstavo na vrvi Teorija strun skupine Lyapunov, ki združuje šest umetnikov iz Belgije: glasbenik, letalec na navpični vrvi, letalec z zamahom v oblaku, dva "highlinerja" in en sprehajalec po vrvi.