"Ne razumem, zakaj ljudje darujejo umetnine, vredne več milijonov dolarjev, ne pomislijo pa na donacijo hiš, ki so prav tako umetnine," pravi Goldstein. Foto: LACMA na Twitterju
Hišo je lastnik leta 1972 kupil za 185 tisoč dolarjev, danes pa se njena cena giblje severno od štiridesetih milijonov. Foto: Reuters
Veliki Lebowski
"The Dude" se je znal sprostiti v še tako finem okolju.

James Goldstein, trenutni lastnik posestva Sheats Goldstein, ki je ugnezdeno v hribih nad Los Angelesom, se je zavezal, da bo unikatno zgradbo s pripadajočimi vrtovi vred, pa tudi zbirko umetnin in modnih kosov, zapustil muzeju, ki bo vilo nekega dne odprl za javnost.

"Los Angeles bi moral biti sinonim za sodobno mesto, ki je uprto v prihodnost in ne v preteklost," je Goldstein izjavil za agencijo Reuters. Svoje starosti za medije noče razkriti, a je predvidoma nekje v sedemdesetih. "Rad bi, da bi ljudje gradili hiše, kakršnih se pred njimi ni gradilo, in upam, da bo moja hiša navdih za to."

Če vam je vila nekam znana, je to zato, ker sta jo brata Coen uporabila za kuliso v svoji absurdni komediji Veliki Lebowski, ko se naša zadeta zguba, Model (The Dude), znajde v hiši sluzavega pornografa Jackieja Treehorna.

Na posestvu, ki ponuja čudovit razgled na Los Angeles in obalo, stoji razkošna vila, prototip hollywoodske "žurerske" hiše z dolgimi, nizkimi fotelji in osvetljenim bazenom v kotu, kjer se streha zajeda v hrib.

James Goldstein ima v svoji zasebni zbirki umetnin med drugim dela Eda Rusche in Kennyja Scharfa. V sosednjem poslopju je lastnik ustanovil "Jamesov klub", ki je pred dnevi denimo gostil zasebno zabavo po podelitvi grammyjev. Šank in sedišča so vrezani v betonske stene in tla. Del posestva je tudi svetlobna instalacija Skyspace, ki jo je v tropskem vrtu postavil umetnik James Turrell.

Goldstein, ki ne skriva, da je velik oboževalec bratov Coen, pravi, da "je bil silno ponosen", da je bila njegova hiša uporabljena v kultnem filmu. V svojem CV-ju ima vila navedeno še "vlogo" v novi adaptaciji filma Charliejevi angelčki (2003), pogosto pa jo uporabijo tudi za modna fotografiranja.

Goldstein, ki se v javnosti po navadi pojavlja v kavbojskem klobuku in usnjenem suknjiču z inicialkami svoje lastne znamke oblačil, že od šestdesetih dalje nadgrajuje in obnavlja hišo, ki jo je projektiral John Lautner.

"V hiši skorajda ni pravega kota. John je absolutno nasprotoval škatlastemu oblikovalskemu pristopu," pojasni arhitektov mecen, ki je imel prste pri številnih oblikovalskih odločitvah, od oken brez okvirjev do betonskih tal, ki brišejo mejo med zunanjostjo in notranjostjo. "Ne glede na to, ali je človeku sodobna arhitektura všeč ali ne, ko se sprehodi skozi hišo, vsak obiskovalec zazeva od navdušenja," se pohvali Goldstein.