Statistično gledano imajo v Kosovelovem domu Sežana po eno prireditev na dan in tako je bilo lani tam 396 prireditev - za nekatere izmed teh so sicer le oddajali prostore. Foto: Kosovelov dom Sežana
Statistično gledano imajo v Kosovelovem domu Sežana po eno prireditev na dan in tako je bilo lani tam 396 prireditev - za nekatere izmed teh so sicer le oddajali prostore. Foto: Kosovelov dom Sežana
Statistika prvega in lanskega leta delovanja. Foto: Kosovelov dom Sežana

Dom, ki se je sprva imenoval Kulturni dom Srečka Kosovela, nato Kulturni center Srečka Kosovela, je nastal po zasnovi in projektih skupine Kras. Šlo je za družbo petih uglednih, prodornih arhitektov, ki so jo sestavljali Matjaž Garzarolli, Vojteh Ravnikar, Marko Dekleva, Egon Vatovec in Mladen Merčina.

25 let bodo v Kosovelovem domu Sežana proslavili s slavnostno prireditvijo 12. aprila ob 18. uri v Veliki dvorani.
Od 5. aprila do 8. maja pa bo v Veliki galeriji Ivana Varla na ogled razstava z naslovom Skriti odtenki Krasa – razstava del kraških likovnih ustvarjalcev, ki so preteklega četrt stoletja samostojno razstavljali v razstaviščih KDS-ja.


Pred petindvajsetimi leti ...
Boris Bernetič
, ki je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja predsednik skupščine občine Sežana, se je v zgodovino zapisal tudi kot pobudnik zidave kulturnega centra in oče današnjega KDS-ja. Na odprtju leta 1991 pa je bil slavnostni govornik takratni predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, v Veliki galeriji so odprli razstavo slik Poldeta Oblaka, odrske deske pa je krstilo Mestno gledališče ljubljansko z Linhartovo veseloigro Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Prvi direktor doma je bil Marjan Suša, ki je dom vodil od 1991 do 1996. Za njim je vodenje prevzel Aleksander Peršolja kot vršilec dolžnosti direktorja do leta 2001, ko je krmilo prevzel Gojmir Lešnjak - Gojc, ki je ostal na čelu 11 let (do leta 2010 kot direktor, nato eno leto kot v. d. direktorja). Za njim je za leto dni položaj v. d. direktorja imel Pavle Plahutnik, od oktobra 2012 pa dom vodi Nina Ukmar. Programski vodja je bil od leta 1991 do leta 2007 Aleksander Peršolja - tega delovnega mesta pa dom trenutno nima.

Za Sežano s 40.000 prebivalci
Na podlagi izjemnega pomena, ki naj bi ga imelo v razvoju regije središče kulture na Krasu in v Brkinih, je bila izbrana tudi umestitev v samo središče Sežane, ki do zgraditve tega objekta ni imela oblikovane mestne podobe.

"Je pa res, da je dom veliko večji, kot bi sicer bil, če bi bil postavljen za 5.500 ljudi, kolikor jih ima danes mesto Sežana – načrtovan je namreč bil za Sežano s 40.000 prebivalci, ki naj bi jih imela zaradi jugoslovansko-italijanske industrijske proste cone na Fernetičih, do zidave katere pa nikoli ni prišlo," so zapisali v Kosovelovem domu Sežana (KDS) pred praznovanjem srebrnega jubileja.

V povprečju po ena prireditev na dan
Dom ima na razpolago tri dvorane - Veliko, Srednjo in Pomladno - ter amfiteater. Zadnja pridobitev pa je digitalni kino, saj so Veliko dvorano digitalizirali decembra 2013. Statistično gledano imajo po eno prireditev na dan in tako je bilo lani tam 396 prireditev - za nekatere izmed teh so sicer le oddajali prostore. Kosovelov dom Sežana je član Art kino mreže Slovenije, združenja prikazovalcev evropskih filmov Europa Cinemas in KUDUS-a, t. j. Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije.