4. stoletje je bilo
4. stoletje je bilo "zlata doba razcveta" rimskega mesta Colonia Aurelia Cibalae (Cibale), ki je stalo na tleh današnjih Vinkovcev in je bilo tretja največja naselbina v provinci Panonia Secunda. Foto: Ministarstvo kulture Republika Hrvatska
Vinkovci so po hrvaški oceni "najstarejše kontinuirano naseljeno mesto v Evropi" - neprekinjeno na tem kraju ljudje živijo že 8.500 let. Foto: Ministarstvo kulture Republika Hrvatska

Da gre za dragoceno arheološko odkritje, je kasneje potrdilo tudi hrvaško ministrstvo za kulturo. Vsi predmeti skupaj tehtajo več kot 30 kilogramov.

"Gre za senzacionalno odkritje, ki po vrednosti posameznih predmetov ne more biti primerljivo s Seusovim blagom, je pa po številu predmetov - našli so več kot 50 kosov - veliko večje," je na novinarski konferenci v Zagrebu povedal pomočnik hrvaške ministrice za kulturo Zlatko Uzelac.

Dragoceni Seusov "servis" dobil družbo
Seusovo blago
je namreč zbirka 14 srebrnih posod, ki prav tako datira v konec 4. stoletja in velja za najdražjo in najlepšo zbirko iz časov Rimskega cesarstva. Na enem izmed krožnikov, ki je bil težak deset kilogramov, je bilo zapisano ime lastnika Seusa, zato so zbirko poimenovali Seusovo blago.

V začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko so ga iz neke zasebne umetniške zbirke poslali na dražbo v Londonu, je bilo ocenjeno na 40 milijonov funtov. Poreklo blaga je sicer sporno: zanj so se potegovali nekdanja Jugoslavija, Libanon in Madžarska. Na Hrvaškem trdijo, da so ga našli pri Pulju in da je bilo nato odtujeno.

Nekoč Colonia Aurelia Cibalae, danes Vinkovci
Uzelac je dodal, da je novo odkritje posledica sistematične arheološke raziskave starega rimskega naselja Cibalia, ki je bilo na območju današnjih Vinkovcev. Posamezne posode, ki so jih našli prejšnji teden, imajo pozlato in okrasje, del predmetov pa ima vrezane okraske, ki predstavljajo živali, rastline, arhitekturo in človeške podobe. Na nekaterih kosih je tudi podpis, ki kaže, da jih je izdelal Antonij Akvila.

Varno pod ključem
Predmete so v četrtek predstavili na novinarski konferenci v Vinkovcih. Zdaj jih bodo prenesli v Zagreb, kjer bodo opravili restavratorska dela, nato pa jih bodo vrnili v kraj najdišča. Začasno so jih shranili v mestnem muzeju v Vinkovcih, kjer so pod stalnim policijskim nadzorom. "Primer Seusovega blaga se ne sme ponoviti," opozarjajo sosedje, ki se zavedajo, da se okrog arheoloških najdb pogosto spletajo razne nezakonite aktivnosti.