Sergio Mattarella in Borut Pahor na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sergio Mattarella in Borut Pahor na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pahor je italijanskemu kolegu vročil najvišje slovensko državno odlikovanje, red za izredne zasluge.

Predsednika bosta prevzela častno pokroviteljstvo nad projektom Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, s srečanjem pa želita utrditi zavezanost evropskemu duhu prijateljstva in sožitja, ki ga ponazarjajo tako odnosi med njima kot skupni čezmejni projekt sestrskih mest.

Prvi sprejem tujega državnika z vsemi vojaškimi častmi zunaj prestolnice
Srečanje se je začelo na Bevkovem trgu v Novi Gorici, kjer je Pahor italijanskega kolega sprejel z vojaškimi častmi. To je bil zgodovinski dogodek, saj je slovenski predsednik "prvič sprejel tujega predstavnika države z vsemi vojaškimi častmi zunaj prestolnice. To je poseben poklon in priznanje Evropski prestolnici kulture 2025, skupnemu evropskemu projektu sestrskih mest", je za Televizijo Slovenija poročala Špela Lenardič.

Dodala je še, da je "današnje srečanje osmo in najbrž tudi zadnje dvostransko obeh predsednikov držav, saj se obema v prihodnjem letu izteče mandat. Po pozdravih sta se odpravila na delovno kosilo, na katerem sta zraven tudi narodnostni skupnosti, tako slovenska v Italiji kot italijanska v Sloveniji. Slovenci bodo poudarili predvsem svojo željo po stalni zastopanosti v Rimu ter se hkrati tudi zahvalili in pozdravili spremembo zaščitnega zakona, ki je dal prosto pot vrnitvi Narodnega doma v Trstu v slovenske roke."

Trg, ki povezuje sestrski mesti
V nadaljevanju sta si predsednika ogledala brv čez Sočo v Solkanu, ki je skupni projekt obeh mest, zgrajena pa je bila s sredstvi iz evropskih skladov, in obiskala razstavo ob 140-letnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v Gorici. Tudi Mattarella bo slovenskega kolega uradno sprejel z vojaškimi častmi na tamkajšnjem osrednjem trgu.

Osrednja slovesnost je bila na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Oba predsednika sta bila slavnostna govornika na prireditvi, Pahor je ob tej priložnosti italijanskemu kolegu vročil najvišje slovensko državno odlikovanje, red za izredne zasluge.

Srečanje Pahorja in Mattarelle

Vnovična postavitev somestja na evropski zemljevid
Tako župan Nove Gorice Klemen Miklavič kot župan Gorice Rodolfo Ziberna sta pozdravila obisk predsednikov. Miklavič je dejal, da je to "fantastičen dogodek, ki se ne bo zgodil niti v Rimu niti v Ljubljani, pač pa v somestju obeh Goric, ki to somestje postavlja še enkrat na evropski zemljevid in mu daje evropski pomen". Tudi Ziberna je prepričan, da je prireditev izjemna priložnost za čezmejni prostor.

Pahor in Mattarella sta se srečala v obeh Goricah