Če bodo znanstveniki uspeli dokazati, da sta naslikana dva primerka vrste genyornis, se bo z najstarejšo znano stensko slikarijo od zdaj lahko verjetno hvalila Avstralija. Foto:
Če bodo znanstveniki uspeli dokazati, da sta naslikana dva primerka vrste genyornis, se bo z najstarejšo znano stensko slikarijo od zdaj lahko verjetno hvalila Avstralija. Foto:
Lascaux
Tudi jamsko slikarstvo 'stare celine' kaže, da je prazgodovinski človek najpogosteje upodabljal predvsem živalski svet in s tem povezane človeške figure na lovu.
Chauvet
Približno 30.000 let je stara večina slikarij v francoski jami Chauvet, ki so jih odkrili leta 1994. Foto: Wikipedia

Podobi dveh dolgovratih ptic na območju Arnhem Land spominjata strokovnjake na že davno, natančneje pred 40.000 leti, izumrlo ptico genyornis. In če je prazgodovinskega avstralskega človeka dejansko navdihnila omenjena živalska vrsta, bi to pomenilo, da so slikarije še starejšega nastanka od tistih, ki so do zdaj veljale za najstarejše. Stare poslikave skal v Južni Franciji in severni Španiji namreč datiramo približno do 30.000 let nazaj.
Zoološki upodobitvi v okru so pravzaprav odkrili že leta 2008, vendar pa ni dolgo od tega, ko so si arheologi prvič ogledali najdišče. Strokovnjak za prazgodovinske stenske poslikave Robert Gunn je takoj pomislil, da gre za omenjeno vrsto ptic. Genyornis je bila ptica, približno velikosti treh emujev, ki ni znala leteti, bila pa je ena izmed številnih živalskih vrst, katerih izumrtje je sovpadalo z naselitvijo ljudi. Prvi ljudje naj bi se na avstralska tla naselili pred 50.000 in 60.000 leti.
Strokovnjake sicer še čaka določanje starosti skale, na kateri sta upodobljeni veliki ptici, a po Gunnovih besedah bo za dokončno datacijo podobe vseeno ključnega pomena identifikacija naslikane živalske vrste. Ptici, od katerih meri večja v višino približno meter, imata blizu vratu naslikano nekaj, kar je verjetno golša, stojita pa na krajših, stabilnih nogah. Hkrati bi po Gunnovih besedah to pomenilo to, da je slikarija stara 40.00 let, saj je takrat genyornis izumrl, ali pa je živela precej dlje, kot so znanstveniki predvidevali.
Prazgodovinski Picasso ali Rembrandt?
Manj prepričan je v ptice je Mike Morwood, profesor arheologije Univerze v Wollongongu, ki meni, da je takšno določanje vrste zelo zapleteno, saj je treba upoštevati tudi sam slog risanja. "Bolj prepričljivi bi bili, če bi lahko natančneje pojasnili, zakaj je to genyornis in ne emu." S tem se strinja Bert Roberts, direktor univerzitetnega centra arheoloških znanosti, ki pravi, da je bistvenega pomena, ali je bil starodavni umetnik oziroma skupina umetnikov 'Picasso ali Rembrandt svoje dobe.'