Čeprav je Kolosej danes zaradi potresov in tatov kamnov precej porušen, je že dolgo simbol rimskega imperija in eden izmed najveličastnejših ohranjenih primerov rimske arhitekture. Foto: EPA
Čeprav je Kolosej danes zaradi potresov in tatov kamnov precej porušen, je že dolgo simbol rimskega imperija in eden izmed najveličastnejših ohranjenih primerov rimske arhitekture. Foto: EPA
V poletnih mesecih se v Kolosej na dan zgrne do 24 tisoč obiskovalcev. Foto: EPA
rimski kolosej
Poleg tradicionalnih gladiatorskih iger so v amfiteatru potekale še številne druge predstave, npr. lažne morske bitke, lovi na živali, usmrtitve, poustvaritve znamenitih bitk in drame na osnovi klasične mitologije. Foto: EPA

Strokovnjaki so znake nagibanja ene najbolj obiskanih rimskih znamenitosti opazili pred letom dni in že od tedaj njeno "posedanje" pozorno spremljajo, je povedala Rossella Rea iz službe za varstvo spomenikov v Rimu.

Po pisanju časnika Corriere della Sera je Rea naročila študijo za ta 2.000 let stari spomenik. Izvedla jo bosta rimska univerza La Sapienza in geološki inštitut IGAG, zanjo pa bosta potrebovala približno leto dni. Raziskava bo zajela tudi učinke prometa na bližnji spomenik. Profesor Giorgio Monti z La Sapienze opozarja, da je v temeljih pod amfiteatrom morda razpoka. "Betonska plošča, na kateri Kolosej stoji in ki je podobna 13 metrov debelemu ovalnemu krofu, je v notranjosti morda počena."

Cena za prenovo: Kolosej odslej oglašuje čevlje
Poševni stolp v Pisi, ki velja za verjetno drugo največjo italijansko znamenitost, so po prenovi za javnost znova odprli leta 2001. Zaradi prenove, katere namen je bil predvsem večja varnost za obiskovalce, je bil namreč zaprt več kot deset let. In obnova bo že letos doletela tudi Kolosej: restavriranje naj bi trajalo od 24 do 36 mesecev, dela pa bodo potekala na severnem in južnem pročelju ter v podzemnih prostorih. Predvidena je še gradnja 1.600 kvadratnih metrov obsegajočega informacijskega prostora, v katerem bo urejena tudi knjigarna. Dela - vse skupaj bo stalo 25 milijonov evrov - bo financiral Diego Della Valle, ustanovitelj izdelovalca čevljev Tod's; v zameno bo za 15 let pridobil pravico do dvometrskega panoja z logotipom podjetja, ki bo obešen na Koloseju.

Trume še vedno derejo proti Koloseju
Letno amfiteater, ki ga je dal leta 72 zgraditi rimski cesar Vespazijan, obišče več kot pet milijonov turistov, dnevno pa lahko Kolosej v poletnih mesecih pritegne tudi do 24.000 obiskovalcev. V Rimu sicer razmišljajo, da bi omejili število ljudi, ki se lahko naenkrat mudijo v tem monumentalnem spomeniku: po letošnjem predlogu naj bi bilo sočasno v njem največ 6.000 turistov.

Podobno so pred leti število obiskovalcev, ki se lahko sočasno sprehajajo po hodnikih, omejili v florentinski galeriji Uffizi, kjer opažajo, da se tak sistem dobro obnese. "Tok obiskovalcev uravnavamo z vrtljivimi križi ob vhodu," je dejal direktor galerije Antonio Natali in dodal, da je v galeriji lahko sočasno 500 obiskovalcev. "Če je to število preseženo, se vhodna vrata zaprejo. To se nam je zgodilo le redko."

Zanimivo, da so v galeriji Uffizi lani našteli rekordnih 1,8 milijona obiskovalcev in tako presegli rekord iz leta 2006, ko so v galeriji našteli 1,6 milijona obiskovalcev.