Svetniki so v razpravi dokument večinoma pohvalili, jih je pa med drugim zanimala usoda Plečnikovega stadiona. Foto: Radio Slovenija
Svetniki so v razpravi dokument večinoma pohvalili, jih je pa med drugim zanimala usoda Plečnikovega stadiona. Foto: Radio Slovenija

Pripravo dokumenta sta po besedah vodje mestnega oddelka za kulturo Mateje Demšič zaznamovala predvsem dva dogodka. Kot je spomnila, se je Ljubljana uspešno uvrstila v finalni izbor za evropsko prestolnico kulture 2025, drugi, "bolj žalosten", pa je epidemiološko stanje, ki je po besedah Demšičeve prizadelo že tako ranljivi kulturni sektor.

Strategiji je zato dodano poglavje o kulturi v času krize, kjer so našteti mehanizmi, kako se z nastalim položajem spopadati in kako kljub temu stabilizirati stanje. "Ne delamo si utvar, da je stanje kratkoročno ali prehodno. Menimo, da bo epidemija zaznamovala celotno strateško obdobje," je dejala.

Med drugim občina s strategijo krepi sodelovanje z vsemi 25 občinami znotraj ljubljanske urbane regije s ciljem ustvarjanja novih občinskih projektov, razširja mreže umetniških rezidenc, tako za domače kot tuje umetnike. Vsaj do leta 2023 vzpostavlja tudi sistem, ki bo omogočal izvajanje t. i. umetniškega deleža pri naložbenih projektih, je naštela.

MOL: "Na umetnost ne gledamo kot na strošek, to je investicija v prihodnost"

Na področju naložb se bo po besedah Demšičeve nadaljevalo urejanje Galerije Cukrarna, ki bo javnosti predana prihodnje leto, prav tako bodo nadaljevali obnovitvene projekte Križank, Španskih borcev, Vile Zlatica, severnih emonskih vrat, Vodnikove domačije, Baragovega semenišča, Ljubljanskega gradu, Gradu Tivoli in za veliki finale, kot je poudarila, načrt, da bodo končno lahko obnovili tovarno Rog.

Je bil dialog mesta z rogovci res konstruktiven?
Asta Vrečko (Levica) je v razpravi obžalovala, da se v iskanju rešitve za Rog ni iskal neki širši konsenz z njegovimi začasnimi uporabniki. Župan Zoran Janković je odvrnil, da so bili začasni uporabniki zelo vključeni, da je imela občina z njimi tudi mediacijo. Kot je poudaril, so jim ponudili površine, a je bilo po županovih besedah njihovo stališče v grobem – dajte nam denar in mir, mi že vemo, kaj bomo delali.

Vprašanje Plečnikovega stadiona še vedno v zraku
Mojca Škrinjar (SDS) je pohvalila, da je strategija prilagojena novim razmeram, v katerih smo se znašli, pogreša pa natančne načrte o reševanju Plečnikovega stadiona, ki je še vedno polruševina. "Hkrati ni zagotovila, kdaj se bo kaj uredilo. Če se bo uredilo v obliki, kakršna je načrtovana, pa je to popolnoma in skrajno nesprejemljivo," je dejala.

Ljubljanski župan Zoran Janković je odvrnil, da je Plečnikov stadion "uredil" minister za kulturo iz vrst SDS-a Vasko Simoniti, ko je preklical soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, zaradi česar bo po Jankovićevih besedah "dobil" odškodninsko tožbo in kazensko ovadbo, ker je "negiral" dvakrat zakonito odločbo. "Bomo pač videli, kdo ima prav," je dejal župan.

Projekt Bežigrajski športni park (BŠP) želi realizirati poslovnež Joc Pečečnik, medtem ko nasprotniki projekta zagovarjajo prenovo stadiona v njegovi izvirni obliki.