Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je predlog za razrešitev komentiral kot
Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je predlog za razrešitev komentiral kot "zrežiran proces" članov sveta zavoda. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
V novem svetu Slovenske filharmonije, ki se je konstituiral maja, menijo, da je Damjanovič s svojim nevestnim in nepravilnim delom povzročil zavodu veliko materialno in moralno škodo. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Damjanoviču očitajo tudi neodgovorno, negospodarno in nenamensko porabo javnih sredstev ter to, da z nekompetentnim vodenjem zavodu onemogoča izvajanje poslanstva, ki izhaja iz ustanovitvenega akta. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Na ministrstvu so potrdili, da so prejeli predlog za Damjanovičevo razrešitev. Ker mora minister zadevo še preučiti, jo bo predvidoma komentiral prihodnji teden. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot so še zapisali ob koncu utemeljitve, v kateri v osmih točkah argumentirajo predlog razrešitve, Damjanovič malomarno opravlja svoje dolžnosti, nekaterih pa sploh ne opravlja, zaradi česar so v zavodu nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti. Trenutnemu direktorju očitajo še neodgovorno, negospodarno in nenamensko porabo javnih sredstev in to, da z nekompetentnim vodenjem zavodu onemogoča izvajanje poslanstva, ki izhaja iz ustanovitvenega akta. Prav tako menijo, da je s svojim nevestnim in nepravilnim delom zavodu povzročil veliko materialno in moralno škodo.

Damjanovič je odgovoren za nevzdržne razmere v SF-ju
Na podlagi prvega odstavka 11. člena ustanovitvenega akta SF-ja je to razlog za predčasno razrešitev direktorja Damjanoviča, so zapisali člani sveta, ki menijo, da so razmere v zavodu, za katere je neposredno odgovoren Damjanovič, nevzdržne. Nadaljnje sodelovanje med direktorjem in kolektivom ni več mogoče, ne da bi resno ogrozilo poslanstvo SF-ja, zato ministra pozivajo, da ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Na ministrstvu potrjujejo, da so prejeli predlog za Damjanovičevo razrešitev. Minister bo zadevo komentiral, potem ko jo bo preučil, predvidoma prihodnji teden.

Svet zavoda je predlog za razrešitev direktorja SF-ja Damjanoviča izglasoval na 4. seji 14. junija na podlagi predhodno pridobljene dokumentacije ter po obravnavi in pojasnilih direktorja na 2., 3. in 4. seji. Dejal je, da delo direktorja in njegov način vodenja zavoda ne omogočata kakovostnega izvajanja poslanstva SF-ja, so še zapisali v predlogu za Damjanovičevo razrešitev.

Damjanovič: Gre za zrežiran proces
Damjanovič je že naslednji dan predlog za razrešitev komentiral kot "zrežiran proces" članov sveta zavoda. Trdi, da svet zavoda nima argumentiranih krivdnih razlogov, temveč le mnenje, da je kriv za nastali položaj v zavodu, kar pa bodo morali še dokazati.

Vse očitke novega sveta SF-ja zavrača in pravi, da je šlo za diverzantsko akcijo, da se na silo zberejo dokazi zoper njega. Svetu zavoda, ki mu predseduje Marjetica Mahne, očita, da "se je šel revizorja, in ne nadzornika", saj je posegel v obdobje, ko je bil že končan njegov drugi mandat na mestu direktorja, poleg tega so člani sveta ocenjevali delovanje nekdanjega sveta zavoda. Da so se šli revizorje, pa po Damjanovičevih besedah dokazuje tudi to, da niso počakali na konec notranje revizije ministrstva za kulturo. Delovanje aktualnega sveta SF-ja je tako po njegovih besedah popolnoma v nasprotju z običajnim delovanjem svetov zavodov.

O očitkih o njegovi odgovornosti, da se članom sveta SF-ja niso izplačevali sejnine in povračila stroškov, pravi, da doslej glede tega ni mogel ničesar kršiti, saj so se dosedanji člani svetov sejninam odpovedali. Kolikor mu je znano, so bile zadnje sejnine članom sveta izplačane leta 2000, ko sam še ni bil na mestu direktorja. Aktualni svet zavoda pa je sprejel sklep, da se sejnine izplačujejo, zato jim bodo tudi izplačane, je dodal.

"Na silo zbrani dokazi" pomenijo po njegovem mnenju dodaten pritisk na ministra za kulturo, da bi ravnal v nasprotju s svojo odločitvijo, da novi direktor filharmonije mandat nastopi z oktobrom 2018. Če bi ga odstavil, bi ravnal nezakonito, ker ni dokazov o tem, da je kršil zakonodajo. Če bi kršitve zakonodaje ugotovilo Računsko sodišče, nadaljuje, bi namreč že to vladi predlagalo njegovo razrešitev.