"Ampak ker se je zgodil čudež, lahko rečem, da sem vesela zaradi svojih prijateljev, ki se tega veselijo, zaradi svojih sodelavcev, zaradi moje publike in bralcev, zaradi kolegov šansonjerjev."

Svetlana Makarovič je nagrado sprejela, denarnemu delu pa se je odpovedala. Foto: RTV Slovenija, zajem zaslona
Svetlana Makarovič je nagrado sprejela, denarnemu delu pa se je odpovedala. Foto: RTV Slovenija, zajem zaslona

Letošnji prejemnici Ježkove nagrade, pesnici, pisateljici, glasbenici, ilustratorki, dramatičarki, igralki in režiserki Svetlani Makarovič, so nagrado podelili v oddaji Vikend paket na prvem programu Televizije Slovenija.

Sorodna novica Ježkova nagrada Svetlani Makarovič, ki jo zaznamujejo širina, globina in ostrina duha

V svojo zahvalo je vključila tudi spomin na vsestranskega umetnika, po katerem ima nagrada ime. "Spominjam se, da mi je pred davnimi leti moj prijatelj Ježek rekel: 'Svetlana, preveč štrliš ven, za to boš plačala visoko ceno.' Tako se je seveda tudi dogajalo."

Nagrado bo razdelila
Višina nagrade je najmanj petkratni povprečni osebni dohodek v RTV Slovenija v predhodnem obdobju. "Denarni del nagrade je kar precejšen," ugotavlja tudi lavreatka sama. "In ker nisem stara krastača, ki sedi na zakladu in nikomur nič ne privošči, bom denarni del nagrade namenila mojemu 'mačjemu kalifatu' – to je družba mojih šansonjerjev in šansonjerk. Mačji kalifat se imenujemo, ker imamo vsi radi muce. Kot kalifinja moram skrbeti zanje."

Imitiranje kot izraz naklonjenosti
Svetlana Makarovič ni gostovala v studiu, je pa namesto nje – in na njeno priporočilo – na zeleni kavč sedel imitator, Ježkov lavreat, nagrajenkin prijatelj in, kot je sam poudaril, zaročenec Tilen Artač. "V rumenem tisku sem sicer prebral, da me toži za očetovstvo," se je v pogovoru z voditeljico Bernardo Žarn pošalil Artač. V resnejšem tonu pa je izrazil svoje spoštovanje do Svetlane Makarovič. "Poleg tega, da je genialna interpretinja in avtorica, jo cenim tudi zaradi njenega karakterja, ker je velikokrat brezkompromisna. Lahko rečem, da me je, ko sva se spoznala osebno, navdušil njen neizmeren in fantastičen smisel za humor."

Tilen Artač v svoji preobleki, ki je, kot poudarja, izraz naklonjenosti. Foto: RTV Slovenija, zajem zaslona
Tilen Artač v svoji preobleki, ki je, kot poudarja, izraz naklonjenosti. Foto: RTV Slovenija, zajem zaslona

Artač, eden najbolj priljubljenih slovenskih imitatorjev, je zaslovel ravno s svojim imitiranjem Svetlane Makarovič, ki je bila eden njegovih prvih "likov": "Kot imitator sem začel z oponašanjem ljudi, ki so mi bili simpatični in sem jih imel rad, ki so bili nekaj posebnega." Seveda si je v nadaljevanju nadel črno lasuljo in sončna očala ter kot "Svetilen" poudaril, da je Svetlana Prešernovo nagrado zavrnila, Ježkove pa ne.

Ekipa Vikend paketa je za mnenja o Svetlani Makarovič povprašala tudi nekaj slovenskih kulturnikov, ki jo osebno poznajo. "Vidim jo kot izjemno osebnost, zelo pokončno, pošteno, predvsem pa hrabro," je poudarila Polona Vetrih. "Nam vsem manjka hrabrosti. Bojimo se povedati stvari odkrito, živimo pa tudi v okolju, ki odkritosti ne pričakuje, jo zametuje in se zanjo maščuje."

"Ona je poosebljen Ježek, tudi zato, ker z bodicami varuje svojo krhkost in nežnost," se je poetično izrazil Andrej Rozman - Roza. "Vedno mi je bilo fascinantno opazovati njeno interpretacijo. Tudi če navzven ne dela veliko, se v njenem onomatopoetskem izrazoslovju odpira večplastno vesolje," ugotavlja Janja Majzelj. "Njena občutljivost je enormna. Lahko si samo predstavljamo, kako velika je šele njena moč, da jo lahko nosi."

Igralka in pesnica Anja Novak, ki pesmi Svetlane Makarovič pogosto koncertno interpretira, je odpela šanson Mačice. Pravi sicer, da je njej med najljubšimi šanson Teci, punčka, ki se ji je še v času študija usedel globoko v srce.

Ježkovo nagrado prejme Svetlana Makarovič

V žlahtnem Ježkovem duhu
Radiotelevizija Slovenija podeljuje nagrado Franeta Milčinskega - Ježka z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske ter televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Letošnja podelitev je bila že 33. po vrsti; lani je Ježkovo nagrado prejel Vlado Kreslin, leto prej pa Marko Brecelj.

Vsestranska ustvarjalka Svetlana Makarovič si nagrado zasluži, ker ne le presega vse razpisane kriterije in merila, ampak je humanistična intelektualka, za katero so značilne širina, globina in ostrina duha, je prepričana žirija za podelitev nagrade. Letošnji žiriji je predsedovala Jelka Stergel, poleg nje pa so nagrajenko izbrali še Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan.

Spodaj si lahko ogledate podelitev nagrade v oddaji Vikend paket.

Podelitev Ježkove nagrade