Akcijo, poznano kot Ta veseli dan kulture, je ministrstvo za kulturo začelo leta 2000, ob 200. obletnici pesnikovega rojstva. Foto: BoBo
Akcijo, poznano kot Ta veseli dan kulture, je ministrstvo za kulturo začelo leta 2000, ob 200. obletnici pesnikovega rojstva. Foto: BoBo
Mednarodni grafični likovni center v Gradu Tivoli ob 16.00 vabi na brezplačno vodstvo po razstavi del Alenke Pirman. Foto: Urška Boljkovac
Rimske zgodbe s stičišča svetov
Zgodbe, ki jih pripovedujejo razstavljeni predmeti na postavitvi Rimske zgodbe s stičišča svetov, kot mozaični kamenčki sestavljajo sliko o rimski dobi na danes slovenskem prostoru. Foto: Tomaž Lauko
Če ste zamudili enega najodmevnejših slovenskih filmov iztekajočega se leta, lahko zamujeno nadoknadite jutri. Foto: Kolosej

Kulturna ponudba je bila tradicionalno najpestrejša v Ljubljani. Na ministrstvu za kulturo so Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK), Univerzitetni knjižnici Maribor, Zgodovinskemu arhivu Ptuj ter devetim osrednjim območnim splošnim knjižnicam predali faksimile enega redkih ohranjenih koloriranih izvodov avtobiografskega dela Gratae posteritati Žige Herbersteina.


Prva tipna slika v Narodni galeriji
V Narodni galeriji so poleg delavnic in vodstev pripravili predstavitev prve tipne slike, namenjene slepim in slabovidnim, s katero so dopolnili stalno zbirko. V galeriji so izbrali sliko Mihaela Stroja Luiza Pesjakova, kot posebnega gosta pa so na dogodek povabili Alena Kobilico.

Odmevne razstave in konec tedna pritegnejo več ljudi
Kot je povedala vodja oddelka za izobraževanje in animacijo v galeriji Kristina Preininger, so lani in predlani na ta dan v galeriji našteli okoli 700 obiskovalcev. Ob tem poudarja, da je obisk zelo odvisen od tega, ali je 3. december sredi tedna, na petek ali konec tedna, pa tudi od razstav in programa. Leta 2008, ko so bili na ogled impresionisti, so denimo 3. decembra, pa čeprav je bil na sredo, našteli kar 1.700 obiskovalcev. Da bi vstop v galeriji omogočili kar največjemu številu obiskovalcev, so se letos odločili odpiralni čas podaljšati do 22.00.


3. program Radia Slovenija, Ars je ob Tem veselem dnevu kulture pripravilo pester program. Ob 19.00 lahko v Literarnem nokturnu denimo prisluhnite Pogovoru s Prešernom Borisa A. Novaka.
Na 2. programu TV Slovenija pa ob 21.55. ne zamudite slovenskega filma Oda Prešernu.


Letošnja rdeča nit: Emona

Mestni muzej Ljubljana je med drugim vabil na veččutno vodstvo po razstavi Emona: mesto v imperiju. Lani so denimo pripravili veččutno vodstvo po občasni razstavi Kolo sreče, ki je vzbudilo veliko zanimanja, zato so se zanj odločili tudi letos.

Tovrstni dnevi odprtih vrat so dobrodošli tako za institucije, ki imajo pri množičnem obisku večji razpon obiskovalcev, njihovih potreb in zanimanj, iz česar se učijo, kot za obiskovalce, ker na svoj urnik postavijo dan za kulturo in z brezplačnim vstopom odstranijo enega izmed razlogov, zakaj sicer ne pridejo v muzej, je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana (MGML) Urša Karer.

Brezplačno v gledališče?
Brezplačne predstave so na ogled v SNG-ju Drama Ljubljana, Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču, Mini teatru in v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Vodene oglede po zanimivostih stavb pa pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v NUK-u in v Filmskem studiu Viba film Ljubljana. Tudi Narodni muzej še vedno praznuje 2.000-letnico Emone, in sicer s postavitvijo Rimske zgodbe s stičišča svetov.

In ne vrti se vse okrog Ljubljane ...
Pester nabor brezplačnih prireditev se obeta tudi drugod po Sloveniji. Pokrajinski muzej Maribor bo na ta dan odprl nov ogledni muzejski depo slikarstva. V njem hranijo dela, ki jih javnost še ni imela priložnosti videti ali pa že dolgo niso bila na ogled.

V SNG-ju Opera in balet Maribor je bil brezplačen del vstopnic za gledališko predstavo, pripravili pa so tudi predstavi za otroke. S predstavo so razveselili tudi najmlajše v Lutkovnem gledališču Maribor.

V Zgodovinskem arhivu Celje so odprli razstavo ABC Arhivska Barbara Celjska, ki Barbaro Celjsko obravnava prek listinskih virov, v Velenju pa bodo odprli prenovljeno malo dvorano kulturnega doma.

Ta veselemu dnevu kulture so se pridružili tudi kinematografi. V kinu Komuna, v kolosejih v Ljubljani, Kranju in Mariboru, v Art kinu Odeon v Izoli in v Kulturnem domu v Novi Gorici so predvajali celovečerni film Inferno režiserja Vinka Möderndorferja.

Dan odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Za nekatere predstave si je tudi tokrat treba vnaprej zagotoviti brezplačne vstopnice.

Rimske zgodbe s stičišča svetov
Rimske zgodbe s stičišča svetov