Ivan Tavčar se je v Poljanah nad Škofjo Loko rodil leta 1851. Foto: Wikipedia
Ivan Tavčar se je v Poljanah nad Škofjo Loko rodil leta 1851. Foto: Wikipedia

Tako je občina Gorenja vas - Poljane letošnjo pomlad skupaj s stroko izvedla restavratorska dela in prenovo kuhinje, ki jo zdaj prikazujejo takšno, kakršna je bila pred stotimi leti. Hkrati potekajo pogovori, da bi škofjeloška občina svoj delež dvorca prodala občini Gorenja vas - Poljane. Župan Škofje Loke Miha Ješe je pojasnil, da ima sosednja občina na tem dvorcu preprosto večji interes, še vedno pa bi škofjeloška občina ostala lastnica okoliških zemljišč.

Zaradi privlačnosti objektov in okolice na Visokem za obiskovalce so se v občini Občini Gorenja vas - Poljane v soglasju s sosednjo občino sami lotili postopnih prenov. Leta 2012 so z minimalnimi posegi uredili vežo in vzhodno sobo, kjer so na ogled postavili razstavo o življenju pisatelja Ivana Tavčarja ter vrata dvorca ponovno odprli za javnost.

Leto dni pozneje so uredili nekdanjo Tavčarjevo obednico in jo spremenili v poročno sobo. Prihodnje leto nameravajo urediti še zahodno sobo, kjer so bili prostori za hlapce, in prikazati, kako je bilo v kmečkih dvorcih nekdaj strogo ločeno, kje so obedovali hlapci in kje gospodar s svojo družino ter povabljenimi.

Postopoma, a zanesljivo
"To so kratki, a zanesljivi koraki k prenovi Tavčarjevega dvorca," je povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Občina tako kaže zanimanje in voljo za obnovo ter oživitev kulturnega spomenika, obetajo si tudi, da bi privabili kakšnega investitorja. Občina se je letos lotila tudi začetnih postopkov za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za celovito ureditev dvorca z okolico.

V 80. letih prejšnjega stoletja je bil dvorec delno obnovljen, od takrat pa je nedokončan sameval. Z nastopom gospodarske krize, so v vodo padle tudi ambiciozne zasebne pobude o celoviti prenovi in ponovni oživitvi opuščenega dvorca. V prihodnje nameravajo tudi pripraviti razstavo, na kateri bodo več pozornosti namenili rodbini Kalanov, ki je 240 let gospodarila dvorcu, pa tudi Tavčarju, ki je dal pečat celotnemu območju Poljanske doline.