Zasedba Čompe. Foto: Festival kulture Kostanjevica
Zasedba Čompe. Foto: Festival kulture Kostanjevica

Pred štirimi leti je skupina lokalnih navdušencev v Mladinskem društvu Kostanjevica na Krki zavihala rokave in organizirala 1. festival kulture Kostanjevica z zanimivim geslom Samo gola kultura in nič drugega. "Ko smo prvo leto pripravljali dogajanje, smo razmišljali o geslu, ki bi se navezoval na samo ime festivala, FKK, ki je kar sugestiven. Z geslom smo poudarili bistvo festivala: da je v ospredju kultura," pravi programski vodja festivala Stane Tomazin.

Kot poudarja, je zadnjih 70 let Kostanjevica zgrajena na kulturni identiteti, še posebej na tradiciji Galerije Božidarja Jakca in Forme Vive, pa tudi na tradiciji kulturnih festivalov: Lado Smrekar je organiziral Dolenjski kulturni festival, Branko Jordan je sodeloval pri Goginih dnevih, potem je bil tu festival Noster Nostri. "V smislu te tradicije smo se odločili, da jo obudimo in pripeljemo v mesto gledališče, glasbo, delavnice in da to ponudimo ne le obiskovalcem, ampak da vpletemo tudi lokalne prebivalce. Sodelujemo z različnimi društvi, veliko energije usmerjamo v vabilo lokalnih prebivalcev, da se udeležijo dogodkov. Pomembno se nam zdi, da ponujamo vsebine, ki so zahtevne in ki so na umetniški ravni in s tem na neki način gradimo odnos z občinstvom," pojasnjuje član ekipe, ki festival pripravlja prostovoljno.

Koncertno prizorišče drevišnjega koncerta: Galerija Božidarja Jakca. Foto: BoBo
Koncertno prizorišče drevišnjega koncerta: Galerija Božidarja Jakca. Foto: BoBo

Tudi lani, ko je bilo stanje glede epidemije zelo negotovo, so se odločili za izvedbo festivala, ki je bil na koncu štiridneven, letos so program podaljšali še za en dan. "Letos smo želeli povrniti stanje izpred dveh let, ko smo imeli več večjih dogodkov. Zavedamo se, da ne smemo obupati, ker je bil odziv na festival zelo dober. Naš cilj je, da bi vsako leto festival dvignili na višjo raven, v petletnem obdobju želimo, da se festival dokončno usidra v okolje. Dobivamo stalne obiskovalce in gradimo podobo festivala na dobrem umetniškem programu, ki ne podlega generični ponudbi."

Četrtkov program prinaša gledališko predstavo Jagababa, ki ji bo sledil nastop Kukle, petkovo dogajanje tvori predstava Danes, praznujem in koncerti zasedb Porto Morto, Dan D in Nipplepeople, sobotno jutro bo najprej postreglo z literarnim zajtrkom z Anjo Golob, večerni program pa bo odprla predstava Umetnost je omara, ki ji bodo sledili koncerti skupin Onubo, Straight Mickey and the Boyz in Krankšvester.

V nedeljo na zadnji dan festivala bo Okrogla miza o kulturni identiteti Kostanjevice na Krki, posvečena Ladu Smrekarju, ki ji bo za konec festivala sledila gledališko-glasbena predstava Pesem za eno drevo. Med festivalom bo potekala tudi delavnica dramskega pisanja pod vodstvom Milana Ramšaka Markovića.