Noseča bojevnica bo, če jo bodo zares postavili, stala na knjigah - menda samo zato, da pridobi tistih 30 centimetrov in podre rekord. Foto:
Noseča bojevnica bo, če jo bodo zares postavili, stala na knjigah - menda samo zato, da pridobi tistih 30 centimetrov in podre rekord. Foto:

Videti je kot kipec povprečno sposobnega delavca z nezanimivim slogom, ki ga je nekdo napihnil na velikost svetilnika. Stavim, da so načrti za prodajo kipcev turistom že pripravljeni.

Phillip Hensher
Antony Gormley: Angel of the North
"Konkurenca": Gormleyev Angel of the North, angel severa. Foto: Stratford-upon-Avon Decorative and Fine Arts Society
Le lučaj stran stoji Hirstova restavracija, ki je obenem seveda razstavni prostor za njegova dela.

Morda najbolj prepoznavni sodobni britanski umetnik, ki je nastanjen na velikem posestvu tik ob letovišču Ilfracombe v grofiji Devon, bi rad na tamkajšnjem parkirišču tik ob pristanišču postavil orjaški kip gole noseče ženske, ki bi nad glavo v iztegnjenih rokah držala meč. Če mu pristojne oblasti priskrbijo potrebna dovoljenja jim bo kip, tako obljublja, za dvajset let brezplačno posodil.

Idej za kip, ki se ga je že prijel vzdevek "Trebušček juga" (od Angela severa, katerega avtor je Antony Gormley, bi bil višji kakih trideset centimetrov), je javno mnenje že razklala na dva pola, a zdi se, da bodo mestni svetniki za postavitev prižgali zeleno luč - prepričani so, da bi delo razvpitega Hirsta pritegnilo na tisoče turistov. "Srečo imamo, da v bližini živi umetnik Damienovega kova; javno podobo mesta bi iz tradicionalnega letovišča radi spremenili v center umetnosti," je za Daily Mail komentiral eden od mestnih svetnikov.

Veliko boljša reklama kot jumbo plakat
No, umetnik vendarle najbrž ne ravna iz povsem nesebičnih razlogov: njegova restavracija The Quay je - kakšno naključje - oddaljena le nekaj metrov od predlaganega prizorišča. Končna odločitev bo znana septembra, in če bo pozitivna, bi Trebušček juga lahko stal že dva meseca pozneje.

Alegorija pravice?
Bronasta nosečnica, ki bi jo pokonci držalo ogrodje iz jekla, bi torej nad glavo navpično v zrak držala meč iz steklenih vlaken, za hrbtom tehtnico (podobno tisti, ki tradicionalno simbolizira pravičnost), stala pa bi na kupu pravniških knjig in strmela v odprto morje. Daily Mail še piše, da je 47-letni Hirst knjige pod njenimi nogami dodal v zadnjem hipu in samo zato, da bi bila gospodična višja od Gromleyjevega Angela severa.

Konec koncev pa je tu še javno mnenje - in vaščani niso ravno enoglasno navdušeni. "Ljudje bodo že hodili gledat, ampak najbrž zato, da bi se nam smejali," je zgrožen 69-letni domačin. "Glede na to, da smo v preteklosti že imeli težave z naraščanjem najstniških nosečnosti, kar težko verjamem, kako očitno je vse skupaj. Zakaj ne moremo imeti ribiča ali mornarja?"
Enkrat enfant terrible, vedno enfant terrible
Strokovna javnost se kot po navadi ni obotavljala udariti po Hirstu: "Mestni svetniki so prepričani, da bi bili domačini 'navdušeni' nad kipom, ki se ga prav gotovo ne bo dalo spregledati," piše kritik Phillip Hensher. "To zablodo je seveda sprožil Angel severa - velikopotezna in izvirna podoba, delo Antonyja Gromleyja v vrhunski formi. Sledili so mu seveda predlogi za raznorazno smetje. Hirstov solzavi, banalni in predimenzionirani kip z gromleyevim nima skupnega nič razen velikosti. Videti je kot kipec povprečno sposobnega delavca z nezanimivim slogom, ki ga je nekdo napihnil na velikost svetilnika. Stavim, da so načrti za prodajo kipcev turistom že pripravljeni."

Videti je kot kipec povprečno sposobnega delavca z nezanimivim slogom, ki ga je nekdo napihnil na velikost svetilnika. Stavim, da so načrti za prodajo kipcev turistom že pripravljeni.

Phillip Hensher