"Festival Lezbična četrt je s svojo tretjo izdajo pravzaprav šele na začetku svojega delovanja in prepoznavnosti, a hkrati že ves čas v nekakšnem sestrskem razmerju s širšim LGBT-gibanjem pri nas, ki letos slavi svojo 30. obletnico. V tem temeljnem odnosu med že uveljavljenim gibanjem na eni in mladim festivalom na drugi strani se kot ključna zastavljajo vprašanja povezovanja, nasledstva, sestrske solidarnosti in medgeneracijskega sodelovanja," je v enem izmed spremnih besedil k festivalu zapisala Alenka Spacal. Foto: Lezbična četrt na Facebooku
"Lezbična scena je v preteklih 30 letih zamenjala več kot 30 prostorov za druženje, politično delovanje in ustvarjanje, nekaj pa jih je bilo stalnejših - kluba Monokel na Metelkovi in K4 ter Cafe Open, zdaj Cafe Kolaž. Foto: Lezbična četrt na Facebooku
Letošnji otvoritveni dogodek festivala Lezbična četrt je gledališka predstava Monospolnega gledališča z naslovom Rdeči cmeri. Foto: Nada Žgank

Z jutrišnjima otvoritvenima nastopoma Monospolnega gledališča in improskupine V peto gre rado se bodo v Galeriji Škuc spomnili začetkov lezbičnega gledališča na Metelkovi in hkrati predstavili zdajšnje stanje na sceni. Festival bo sicer na različnih ljubljanskih lokacijah potekal med 8. in 13. decembrom.

V filmu Jaz sem ta lezbijka, pred katero te je svarila mati sta 30-letno zgodovino LGBT-gibanja v Sloveniji skupaj z akterkami, ki so oblikovale vsebino lezbičnih prostorov in tudi samo lezbično skupnost, vizualizirali Eva Kokalj in Petra Hrovatin.

Prva izdaja festivala, ki ga pripravlja ŠKUC - Lezbična sekcija LL, je potekala ob 25. obletnici lezbične sekcije LL in je bila zamišljena kot enkraten dogodek. Festival pa je nato naletel na zelo dober sprejem in odziv predvsem na lezbični sceni in rodila se je želja, da bi ga prelevili v vsakoletni festival.

V ospredju domača ustvarjalnost
Festival je usmerjen predvsem v domačo lezbično produkcijo, ki je v razmahu ne samo v literaturi, ki velja za paradnega konja, ampak na vseh področjih. Zelo močno postaja gledališče in vizualne umetnosti, krepita se tudi glasba in video, je optimistična predstavnica za stike z javnostmi festivala Nataša Sukič.

Na drugi dan festivala se bo na skupinski razstavi Prostori, sledi, sence v KUD-u France Prešeren predstavilo 12 likovnih umetnic. Vizualije, ki jih je zbrala kuratorka Jasna Klančišar, opisujejo minevanje, preporod in odraščanje lezbične skupnosti, rekonstrukcije politične, socialne in družbene angažiranosti lezbijk zadnjih 30 let. Navezujejo se tudi na osebna doživljanja svojega lezbičnega prostora, lezbične skupnosti in lezbičnosti. Sledil bo istoimenski stand-up nastop Ksenije Vozelj.

Obisk iz Hrvaške
Sreda bo namenjena literarnemu večeru Nova roza v lokalu Kolaž. V videoambientu VJ Periklea bodo svoja dela brale Maša Cvar, Maja Ličen, Jedrt Maležič, Mateja Merkandel in Eva Kokalj. Pred tem bodo v lokalu predvajali hrvaški dokumentarni film Še enkrat (Još jednom) o lezbični ljubezni in transspolni tranziciji, ki ga podpisujeta Ana Opalić in Noah Pinterić.

Lezbično gledališče pri nas
Dramaturginja Maja Šorli bo v četrtek predstavila širši pregled lezbičnega gledališča v Sloveniji. Na festivalu bodo organizirane tudi delavnice improvizacijskega gledališča pod vodstvom Nike Kovač in Maje Ličen. Prijavljene na delavnice se bodo učile, kako v improvizirano predstavo vključiti vprašanja spolov, spolnosti in identitet. Rezultat bodo predstavile skupaj s skupino V peto gre rado.

Lezbična scena je v preteklih 30 letih zamenjala več kot 30 prostorov za druženje, politično delovanje in ustvarjanje, nekaj pa jih je bilo stalnejših - kluba Monokel na Metelkovi in K4 ter Cafe Open, zdaj Cafe Kolaž. Kako sploh nastane lezbični prostor in kako pomemben je za lezbično skupnost, bo 12. decembra beseda tekla na okrogli mizi v Kolažu. Sodelovale bodo Nina Hudej, Nataša Koražija, Tadeja Pirih, Nataša Sukič in Suzana Tratnik.

Festival bo vključeval tudi glasbeni program. V petek bo v novem lokalu Pritličje nastopila glasbena umetnica, vokalistka in producentka iz Prekmurja JUNEs HELEN, svoj projekt "večplastne eksperimentalne elektronike v živo" pa bosta predstavili Nina Hudej & Nina Belle.

V soboto bo festival sklenila premiera filma Jaz sem ta lezbijka, pred katero te je svarila mati Eve Kokalj in Petre Hrovatin v Plesnem teatru Ljubljana.

Sledila bo sklepna zabava v klubu Monokel na Metelkovi, ki jo bodo zaznamovale didžejke Šru, Karin Bossman in Kamasutra ter VJ Periklea.