Ana Makuc:
Ana Makuc: "Zavedamo se, da smo kot feministična in queer iniciativa vpeti v patriarhalni kontekst. Zato vedno naletimo na odpor; to je nekaj običajnega in proti temu ne moremo nič. Vseeno pa se javno in kolektivno borimo proti strukturnim neenakostim." Foto: Spletna stran festivala
V okviru pogovornega cikla Misliti nemogoče se bo odvila odprta razprava na temo pomembnosti feminizma v današnjem času. Foto: Spletna stran festivala

Festival je bil v svojih začetkih samo ženski, saj so ustvarjalke takrat ugotovile, da je AKC Metelkova mesto precej patriarhalno, na kar so se odzvale z ustanovitvijo festivala. Njegovo osišče je bil preplet umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Tako festival že od svojega nastanka predstavlja dejavno družbeno kritiko ideologije kapitalizma in patriarhata.

8. marec, dan žena za vse
Že nekaj zadnjih let pa festival ni več zgolj feminističen, ampak tudi queerovski, saj njegova organizacijska ekipa meni, da patriarhalno in kapitalistično izkoriščanje poleg šovinizma potrebujeta tudi t. i. heteronormativnost. Gre za uveljavljeno celoto družbenih norm, ki temelji na delitvi moški-ženska in predpostavlja, da smo vsi ljudje heteroseksualni. Še vedno pa se, tako kot že zmeraj, veže na čas okoli 8. marca.

Med najbolj izpostavljenimi dogodki na letošnji ediciji so jutrišnji nastop subverzivne srbske raperke Sajsi MC, nato odprta razprava o pomembnosti feminizma v današnjem času in predstava eksperimentalnega gledališča Burlesque Lounge, s katero se bo festival v soboto končal. Tridnevno dogajanje se bo odvijalo na več lokacijah po AKC Metelkova mesto, poleg že omenjenih se bo zvrstilo še več glasbenih nastopov, delavnic, predstav, projekcij in pogovorov. Te pa dopolnjuje še nekaj zunajfestivalskih dogodkov.

300.000 tamponov v dar
Kot je povedala Ana Makuc, ena izmed organizatork, festival ustvarjajo po principu naredi sama/sam, saj ga ustvarjajo prostovoljno. Temelji pa tudi na zasnovi kontrajavnosti, torej je namenjen splošni kot tudi lastni javnosti. Kolektiv festivala ob petnajstletnici pravi, da računa na to, da jim bo prej zmanjkalo financ kot pa volje do smeha.

Kot največjo donacijo do zdaj pa navajajo 300.000 tamponov, kar bi zadoščalo za bruto življenjsko zalogo vsaj petdesetih žensk.