Avtorja Nje in Njega veseli, da sta postavljeni ob morju, saj je po njegovem mnenju prav morski zrak tisti, ki da bronu najlepšo patino:
Avtorja Nje in Njega veseli, da sta postavljeni ob morju, saj je po njegovem mnenju prav morski zrak tisti, ki da bronu najlepšo patino: "Tako kot ljudje, ki pridejo na morje, da dobijo malo rjave barve." Foto: RTV SLO
Skoraj štirimetrska skulptura Križanega, ki jo je akademski umetnik ustvaril pred dvema letoma, je po novem v cerkvi Marije Zdravja na Punti. Foto: Galerija TR3
Jakov Brdar
Jakov Brdar je v mavcu sprva večinoma oblikoval demonska naličja in razčlenjeno dinamiko okostij, pozneje pa je svoja dela - pogosto torze mitičnih človeških in živalskih figur - približal helenističnim umetninam. Foto: BoBo

Leta 2012 je vse tri skulpture že razstavil v ljubljanski stolpnici TR3, pozneje pa so Njo in Njega premaknili v Komižo na Visu, a ju je s tamkajšnjega pomola pregnalo negodovanje nekaterih prebivalcev.

Ona višja kot On
Ona, visoka 2,8 metra, in On, visok 2,65 metra, sta razstavljena na varovalnem zidu piranskega pomola. Njega in Njo je Brdar ustvaril leta 2011. Sprva je bil On zasnovan v faraonski drži, a ga je egiptovska pomlad postavila v bolj "militantno držo" s ptičjo glavo, navdahnjeno z asirsko mitologijo, kot je povedal kipar. "Dejansko je to nekakšna asirska in sumerska mitologija, a o tem ne maram govoriti. Take so želele biti in tako je," je še dodal.

Brdarja veseli, da sta postavljena ob morju, saj je po njegovem mnenju prav morski zrak tisti, ki da bronu najlepšo patino: "Tako kot ljudje, ki pridejo na morje, da dobijo malo rjave barve."

Križani po novem krasi notranjost propadajoče cerkve
3,7 metra dolga skulptura Križanega je razstavljena v propadajoči cerkvi Marije Zdravja na Punti. Še pred nekaj dnevi je bil Brdar rahlo zaskrbljen zaradi postavitve skulptur, a zdaj Križani, ustvarjen leta 2012, po njegovem mnenju deluje, "kot da bi bil namenjen za ta sakralni prostor, kipa na pomolu pa, kot bi bila tukaj, morda ne od nekdaj, ne od danes, ampak recimo od včeraj".

Avtor številnih umetniških del na prostem
Jakov Brdar, rojen leta 1949, je kiparstvo študiral na ljubljanski likovni akademiji, kjer je leta 1975 diplomiral, leta 1979 pa opravil še specialistični študij. Študijsko se je izpopolnjeval v Parizu in Berlinu.

Je avtor številnih javnih spomenikov in kipov v Sloveniji, v Ljubljani pa so njegovo delo med drugim spomenik Rudolfu Maistru, ki stoji nasproti glavne postaje, ter skulpture na Mesarskem mostu, ki povezuje tržnico in Petkovškovo nabrežje. Za kiparsko skupino Pridiga pticam je leta 1998 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Brdarjevi kipi navdušujejo v Piranu
Brdarjevi kipi navdušujejo v Piranu