Nastopajoči so se v podporo Trnfestu honorarjem odpovedali, sicer pa tudi letošnja izdaja festivala ponuja vse od literarnih performansov in predstav do projekcij in koncertov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Nastopajoči so se v podporo Trnfestu honorarjem odpovedali, sicer pa tudi letošnja izdaja festivala ponuja vse od literarnih performansov in predstav do projekcij in koncertov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Emonska promenada, ki se začenja nocoj, se letos seli z Emonske ulice na Karunovo in na dvorišče KUD-a France Prešeren. Foto: BoBo
Po Trnfestu - Trnfest
Trnfest spet skrbi za kultrno obarvano poletje

Po besedah predsednika društva KUD France Prešeren Tomislava Vrečarja so se za to potezo odločili zaradi odziva tako obiskovalcev kot velikega števila izvajalcev, ki so želeli nastopiti na Trnfestu. Sodelujoči bodo znova nastopali brezplačno, Vrečar pa dodaja, da jim festival nudi "oder in tehnično podporo, oni pa nam v zameno nudijo nastope".

Podaljšano dogajanje na tradicionalnem avgustovskem festivalu se bo nadaljevalo že v nedeljo s predstavo Romeo in Julija v produkciji Šugla Gledališča. Med dogodki izpostavljajo še odprtje razstave Nine Bric Đusi, koncert in besne pesmi Janija Kovačiča in Ane Pupedan, predstavitev knjige Vena Jemeršiča Električni Golaž ter koncerte skupin Anavrin, Sausages in Hamo & Tribute2love.

Na Karunovi bodo tri dni gostovali klovni z mednarodnega gledališkega festivala Klovnbuf, dogajanje pa bo sklenila mlada ljubljanska zasedba Kino za dva.

Tri dni dogajanja tudi v okviru Emonske promenade
14. izvedba Emonske promenade se bo začela danes ob 18. uri, vendar se letos z Emonske ulice seli na Karunovo in na dvorišče KUD-a France Prešeren. Do sobote bo osem tujih in 11 slovenskih izvajalcev oziroma skupin pripravilo 25 dogodkov. Za prvi dogodek bo s cirkuško predstavo poskrbel zavod Buffetto.

Program Emonske promenade je namenjen tako najmlajšim z lutkovnimi in gledališkimi predstavami kot mladini in odraslemu občinstvu. V sodelovanju z društvom Humanitas in zavodom Global letos posebno pozornost posvečajo medkulturnemu dialogu in spoznavanju svetovnega kulturnega izročila.

Poleg Buffetta bodo med drugim nastopili še italijanski Gambe in Spalla Teatro, na promenado se vrača tudi Pavliha - slovenski Punch, junak tradicionalnega ročnega lutkovnega gledališča v izvedbi Teatra Matita, lutkar Ariel s tradicionalno izraelsko lutko Pinhas. Predstavila se bo še madžarska lutkovna skupina Hepp Trup, ki bo izvedla Tri prašičke.

Za spremembe, kot sta selitev in prenos izvršne produkcije festivala v roke društva Hiša otrok in umetnosti, so se organizatorji odločili zaradi "nezavidljivega finančnega stanja, v katerem so se znašli organizatorji kulturnih prireditev po vsej Sloveniji". Poleg tega letos napovedujejo še eno novost - večerne glasbene dogodke, med drugim etnokoncerte z gosti iz Indije, Švedske, Avstrije in Estonije.

Trnfest izveden kljub svoji trnovi poti
Trnfest, ki so ga letos splavili 4. avgusta, je bil še teden dni pred začetkom pod vprašajem. Letošnja, 23., izvedba poteka v organizaciji KUD-a France Prešeren ob pomoči Ustanove Pohorski bataljon. "Poudaril bi še, da se je toliko ljudi javilo, ker so ugotovili, da smo še vedno sposobni izpeljati festival," je še dejal Vrečar.

Do zdaj so med drugim nastopili Bojan Drobež in ljubljanska skupina General Musashi, Dubzilla in Klemen Klemen ter Vid Valič, Sašo Stare in Andrea Andrassy, potekala sta tudi 25-urni impromaraton in skupinsko branje v organizaciji literarne revije Idiot.

V spodnji galeriji si lahko že ogledate nekaj utrinkov z letošnje Emonske promenade.

Po Trnfestu - Trnfest
Trnfest spet skrbi za kultrno obarvano poletje