Utrinek z lanskega dogajanja pred KUD-om. Foto: Fotografija z natečaja TrnFoto
Utrinek z lanskega dogajanja pred KUD-om. Foto: Fotografija z natečaja TrnFoto
Že tradicionalna trnovska pečena koruza. Foto: Fotografija z natečaja TrnFoto

Poletno dogajanje v prestolnici bo za dober mesec dni popestril še en festival. V trnovskem KUD-u France Prešeren se je začel 20. Trnfest, priljubljeno shajališče različnih generacij. Poletne večere v Trnovem bo krajšal vse do 28. avgusta, ko se bo končal sočasno s tradicionalnim uličnim festivalom Emonska promenada.

Brezplačni Trnfest letos ponuja 34 glasbenih in gledaliških večerov, razstav, ustvarjalnih delavnic, filmskih projekcij in programa za najmlajše. Začel se je s StandAp nastopom, odprtjem razstave in koncertom francoske zasedbe The Inspector Cluzo.

Vrhunci glasbenega dela bodo po napovedih organizatorjev ameriški pionirji "crossover" žanra Fishbone, 15-članska pihalna zasedba Lapins Superstar iz Francije in hrvaški srfrockerji Bambi Molesters, ki so jih prihranili za konec festivala.

Program za otroke bo v popoldanskih urah obsegal raznovrstne delavnice. Začel se bo vsak četrtek približno ob 18. uri in se nadaljeval s filmskim večerom. Nedelje so tradicionalno rezervirane za improvizacijsko gledališče. Zadnja leta je praksa, da se na odru predstavljajo predvsem KUD-ove produkcije. Letos bo drugo leto zapored potekal Impro maraton, 25-urna gledališka improvizacija. Zvrstili se bodo tudi trije večeri stand-up komike.

Sredi avgusta bo potekala dražba predmetov s preteklih izdaj festivala, med njimi scenografije, podpisane knjige Andreja Rozmana - Roze in vikendpaketa v sobi KUD-a France Prešeren. Potekal bo tudi šesti fotonatečaj - izbor fotografij s prejšnjega dne bo že naslednji dan na ogled v galeriji.

Trnfestu se bo že 11. leto pridružil sestrski ulični festival Emonska promenada. Festival, ki je v prvi vrsti namenjen družinam, bo med 25. in 28. avgustom segal od Mirja do Eipprove ulice. Programski poudarek bo na akrobatiki, ulični glasbi in filmskih projekcijah.