Leni Riefenstahl se je kot fotografinja uveljavila po drugi svetovni vojni. Pri 71-letih si je izpolnila dolgoletno željo in opravila tečaj potapljanja ter začela fotografirati tudi pod vodo. Foto: EPA
Leni Riefenstahl se je kot fotografinja uveljavila po drugi svetovni vojni. Pri 71-letih si je izpolnila dolgoletno željo in opravila tečaj potapljanja ter začela fotografirati tudi pod vodo. Foto: EPA
Leni Riefenstahl
Dokumentarni film Triumf volje, s katerim je ovekovečila kongres nacistične stranke v Nürnbergu leta 1934, ji je po vojni prinesel nemalo težav, saj so jo označili za privrženko nacističnega režima.

Iz z alarmom zavarovanega kletnega prostora podjetja Photo Estate v Kölnu so tatovi odnesli okoli 250 fotografij Leni Riefenstahl in približno 300 fotografij ameriškega fotografa Elliotta Erwitta. Skupno vrednost okradenih fotografij ocenjujejo na približno 4 milijone evrov.

So se tatovi v resnici ušteli?
Kot poroča Die Presse naj bi tatovi v prostor vdrli nasilno. Po besedah tiskovnega predstavnika policije pa so se tatovi ušteli, saj registriranih in označenih fotografij ne bodo mogli prodati. Oškodovano podjetje je za kakršno koli informacijo v zvezi s storilci oziroma z odtujenimi fotografijami ponudilo nagrado v vrednosti 30.000 evrov.

Vsestranska Leni
Leni Riefenstahl je umrla leta 2003 v starosti 101. leta. V svojem življenju se je preizkusila na vseh področjih umetnosti. Študirala je slikarstvo, kariero pa je začela kot plesalka. Pri tem jo je ustavila poškodba kolena, zaradi česar se je posvetila filmski umetnosti. Preizkusila se je v igranju, režiranju in produciranju. Največji uspeh je dosegla z dokumentarnim filmom Triumph des Willens (Triumf volje) in s filmom o olimpijskih igrah v Berlinu leta 1936. Ravno ta dva filma, ki sta ji med drugo svetovno vojno prinesla številne nagrade, sta po vojni pripomogla k propadu njene kariere v filmskem svetu, saj ju niso več razumeli kot umetniška izdelka, ampak kot propagando nacistične stranke in njene ideologije. Po vojni se je Riefenstahlova zapisala svetu fotografije, velik odmev so doživele predvsem njene fotografije Nub in iz podvodnega sveta.

K. S.