Glede na to, da Umeå leži na severu Švedske, je bilo jasno, da bodo januarsko odprtje EPK-ja morali povezati s temo zime in snega. Foto: umea2014.se
Glede na to, da Umeå leži na severu Švedske, je bilo jasno, da bodo januarsko odprtje EPK-ja morali povezati s temo zime in snega. Foto: umea2014.se
Švedi se trudijo širiti tudi uradni logo svoje kulturne prestolnice: zaobljena oblika je nekaj med srcem in nasmehom. Foto: umea2014.se
Ste vedeli, da je v Umei živel tudi sicer že pokojni Stieg Larsson, svetovno znani avtor Dekleta z zmajskim tatujem? Foto: umea2014.se

Prireditev, ki bo na reki Umealven v središču mesta, so organizatorji poimenovali Goreči sneg in jo označili kot zgodbo o srečanju visokotehnološkega oblikovanja, prihodnosti, divje narave in tradicije.

Napovedujejo jo tudi kot festival svetlobe, glasbe, pesmi in gibanja, kot pri vseh dogodkih, ki se bodo v celem letu zvrstili v sklopu EPK-ja, pa bo tudi takoj na začetku poudarek na čim širšem sodelovanju.

Zimska pravljica
Središče mesta so za slovesni konec tedna - dogajanje se je začelo že v petek in se bo sklenilo v nedeljo - spremenili v zimsko mesto. Prekrila sta ga sneg in led, bogatijo pa ga ognjene točke in videoprojekcije. Umetnine iz snega in ledu je ustvarila vrsta mednarodnih umetnikov. Sneg so povezali s kovino, grafiti in videom. Stebre električne razsvetljave so zamenjali goreči stebri ledu, ogenj pa zaznamuje tudi vstopne točke v mesto.

Osvetljava in elektronika: kot veliko plesišče na prostem
Pomembno vlogo ima tudi svetloba. Svetlobne skulpture mesto osvetljujejo na popolnoma nov način in mu dajejo novo podobo. Reflektorji osvetljujejo pročelja in dogodke, organizatorji napovedujejo tudi laserski šov. Za oblikovanje svetlobe sta poskrbela Lumination of Sweden in Tobias Hallgren.

Zvočno podobo drevišnjemu dogajanju bo dala elektronska glasba. Povabljeni glasbeniki bodo oblikovali glasbeni program, ki bo vključeval dub, techno in ambientalno glasbo, nekaj bo tudi improvizacije. Glasbo bodo ustvarjali v živo v posebej za to priložnost oblikovanem zabojniku, ki je postavljen poleg mestne knjižnice.

Kultura kot motor napredka
V Umei kulturo sicer razumejo kot pomembno gonilno silo rasti in uspeha v mestu. Kultura, ki po njihovem prepričanju obsega vse, od okolja, kulinarike pa do umetnosti in demokracije, ima lahko pozitivne učinke na podjetništvo, zaposlitvene možnosti in spodbujanje tekmovalnosti. K skupnemu cilju lahko prispevajo prav vsi prebivalci mesta, kot so zapisali na spletni strani Umeå 2014.