V nedeljo so AGRFT-jevci za selitev knjižnice organizirali živo verigo, po kateri so knjige potovale iz rok v roke. Kot poklon svoji stroki so akcijo naslovili Na papirnatih avionih. Foto: BoBo
V nedeljo so AGRFT-jevci za selitev knjižnice organizirali živo verigo, po kateri so knjige potovale iz rok v roke. Kot poklon svoji stroki so akcijo naslovili Na papirnatih avionih. Foto: BoBo
Z živo verigo so želeli filmski in gledališki ustvarjalci tudi na simbolen način povezati Nazorjevo in Trubarjevo. Foto: BoBo
Seveda je bilo v verigi kar nekaj iz kulturnega življenja prepoznavnih obrazov. Foto: BoBo
Po načrtih iz leta 2008 naj bi bil kompleks umetniških akademij ob Roški cesti zgrajen že leta 2012, a je njegova gradnja trenutno zamrznjena. Foto: Arhitekturni biro Ravnikar Potokar
Stavba Kazina je zaradi svoje izjemno akustične dvorane še najprimernejši prostor za glasbenike v središču Ljubljane. Foto: BoBo

Kot je povedal dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Miran Zupanič, je univerza s predinvesticijskim elaboratom preverila alternativne možnosti za rešitev prostorske problematike akademij v krajšem času. Elaborat, ki ga je 18. junija potrdil upravni odbor univerze, predvideva rešitev, ki bi stala okoli 61 milijonov evrov, kar je približno polovico manj od novogradnje na Roški.

Kot je poudaril, je univerza elaborat potrdila na najvišji ravni, v nadaljevanju pa bo ključna politična odločitev. "Nova vlada se bo morala do tega projekta opredeliti, in če se ne bo opredelila pozitivno, bo prevzela neposredno odgovornost za to, da se razrešitev vprašanja akademij ponovno umakne v nedoločeno prihodnost," je dejal.

Prvi se je začel seliti AGRFT
AGRFT bo tako novo študijsko začel na treh lokacijah. Na Nazorjevi ohranjajo 762 kvadratnih metrov površin, kjer so v glavnem urejene gledališke vadnice. Omenjene prostore imajo od frančiškanskega samostana v najemu še za naslednji dve leti, približno 1.000 kvadratnih metrov površin pa bodo 1. oktobra predali nazaj frančiškanom.

V stavbi na Trubarjevi 3, ki so jo najeli za deset let, so pridobili 2.200 kvadratnih površin, na Kvedrovi 9 pa imajo še do septembra 2016 v najemu približno 700 kvadratnih metov površin. Tako imajo na vseh treh lokacijah skupaj na razpolago okoli 3.700 kvadratnih metrov površin.

Akademsko gledališče v nekdanji Metalki
Omenjeni elaborat predvideva odkup dveh stavb za potrebe AGRFT-ja, stavbe na Trubarjevi 3, ki je v lasti Centra za gospodarsko svetovanje, in del veleblagovnice Metalka na Ajdovščini. Tako bi, kot je dejal Zupanič, pridobili dovolj prostorov v strogem središču mesta. V Metalki bi uredili akademsko gledališče, vadnice in filmsko-televizijski studio, na Trubarjevi pa bi bili predavalnice, kabineti, videoteka, knjižnica, arhiv, administracija.

Kot je še dejal, je elaborat pokazal, da je to najboljša rešitev. Uresničljiva je do leta 2020, je cenejša od novogradnje na Roški, poleg tega jih umešča v najstrožje središče mesta, in to na razdalji, kjer lahko akademije med seboj sodelujejo in hkrati ohranijo vsaka svojo avtonomijo.

Živa veriga za hitro selitev knjig
Seliti so se začeli 1. septembra, najprej knjižnico, arhiv in videoteko, saj je materiala veliko, poleg tega bodo, kot je pojasnil, v prostoru, kjer je bila doslej knjižnica, uredili še eno vadnico. Nedeljska akcija, ko so za selitev knjižnice organizirali živo verigo, po kateri so knjige potovale iz rok v roke, je potekala pod motom Na papirnatih avionih, z njo pa so želeli tudi na simbolen način povezati Nazorjevo in Trubarjevo.

Razpršeni likovni umetniki bodo dobili prizidek
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
(ALUO) trenutno deluje na šestih lokacijah. Kot je povedal dekan Boštjan Botas Kenda, se je v elaboratu zanje kot najboljša izkazala rešitev prenove prostorov in dozidave na Erjavčevi cesti 23, kjer so danes oddelek za slikarstvo, oddelek za kiparstvo in uprava. "Obstoječa stavba, ki je tudi spomeniško zaščitena, se ohranja, današnja paviljonska dozidava ALUO-ja in gledališke delavnice pa se nadomestijo z novim ustreznim prizidkom, prilagojenim tako programu akademije kot tudi urbanizmu in višini okoliških stavb," piše v elaboratu.

Kot je še dejal Botas Kenda, je univerza storila korak naprej, a samo univerza ni dovolj. Izpostavil je, da ALUO s svojimi dejavnostmi ni margina. So tudi del gospodarstva, še posebej oblikovalski studii, so "gonilo razvoja inovativnosti v gospodarstvu", je dejal.

Sedež glasbenikov v Kazini
Akademija za glasbo
(AG) trenutno deluje na treh lokacijah: na Starem trgu 34, v prostorih Glasbene Matice na Vegovi 5 in v Kazini. V elaboratu se je zanje, kot je povedal dekan Andrej Grafenauer, kot najustreznejša lokacija izkazala poslopje Kazine, ki bi mu dodali prizidek.

Kot je povedal, bo seveda selitev potekala postopoma, saj bo treba najprej najti nove prostore dosedanjim uporabnikom Kazine - Arhivu RS in Inštitutu za novejšo zgodovino. Je pa Kazina zaradi izjemno akustične dvorane, ki jo že zdaj uporabljajo, pa tudi zaradi drugih manjših dvoran zanje izjemno primerna in je v središču mesta tudi edina takšna stavba.

Po Grafenauerjevem mnenju so sami storili, kar je bilo v njihovi moči, zdaj pa se mora do reševanja prostorske problematike akademij, kot je predvideno v elaboratu, opredeliti še politika.