Performans Dust s HD-tehnologijo potuje v svet, skorajda neviden s prostim očesom, kjer se posveti opazovanju sprememb na mikro ravni. Foto: Kino Šiška
Performans Dust s HD-tehnologijo potuje v svet, skorajda neviden s prostim očesom, kjer se posveti opazovanju sprememb na mikro ravni. Foto: Kino Šiška
Wolfgang Bittner s svojim projektom Lines obiskovalce vabi k sodelovanju pri procesu portretne fotografije. V Kinu Šiška 13. oktobra.

Z odprtjem razstave avdiovizualnih instalacij ter z avdiovizualnim performansom Dust kanadskega umetnika Hermana Kolgena se je v Kinu Šiška začel tretji mednarodni festival tranzitornih umetnosti Sonica.

Navdih za performans je Kolgen našel v fotografiji Elevage de poussiere Marcela Duchampa in Mana Raya iz leta 1920. "Pigmenti obvisijo okoli magnetnega polja na robu nezaznavnega. Naključna vlaknasta omrežja dobijo obliko in nato tvorijo sestavljene predmete, hipnotične v svoji kompleksnosti. Drobci zvoka, združeni s svetlečimi skupki, obstajajo na stopnji, ki izniči vsakršno orientacijo," o performansu piše v katalogu festivala.

Laboratorij za gostujoče umetnike
Festival Sonica je zasnovan kot laboratorij, saj vsak od gostujočih umetnikov v času festivala tudi nekaj naredi. "Sam karakter Sonice je raziskovalnega in eksperimentalnega značaja. Gre za iskanje novih jezikov digitalnih in tranzitornih umetnosti," je povedal idejni direktor Muzeja tranzitornih umetnosti - MoTA in idejni oče Sonice Martin Bricelj Baraga.

20 gostov iz 10 držav
Festival bo do 16. oktobra ponudil več kot 15 dogodkov, med drugim performanse, predavanja, klubska večera in javne instalacije. Na festivalu bodo predstavljena dela 20 umetnikov iz desetih držav, ki bodo o sebi spregovorili tudi v sklopu pogovorov ArtistTalk.