Erich Lessing (1923-2018). Foto: AP
Erich Lessing (1923-2018). Foto: AP
Erich Lessing in Wolfgang Schuessel
Erich Lessing leta 2005 s takratnim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schuesslom, ki v rokah drži fotografovo knjigo 'Von der Befreiung zur Freiheit. Ein Photoalbum 1945-1960.' Foto: AP

Fotograf, ki se je pozneje posvetil fotografiranju glasbenikov, pesnikov in drugih osebnosti, je umrl pri starosti 94 let. Delal je za agenciji AP (Associated Press) in Magnum, njegove fotografije so se pojavile tudi v številnih revijah.

Ujeti ključne trenutke v objektiv
Leta 1923 na Dunaju rojeni Erich Lessing je v dolgoletni karieri naredil več deset tisoč posnetkov. Nekatere je vključil v razstave ali v katero od svojih 60 umetniških monografij. V objektiv je torej ujel različne ključne trenutke v povojni evropski zgodovini.

Že v otroštvu navdušen nad fotografijo
Sicer pa se je Lessing v letu 1939 izselil v Palestino, kjer je med drugim vozil taksi, dokler se ni znova posvetil fotografiji – svojemu konjičku iz otroštva. Bil je fotograf britanske vojske, leta 1947 pa se je vrnil v Avstrijo, kjer je delal kot fotoreporter za ameriško tiskovno agencijo AP.

Fotografom agencije Magnum se je pridružil leta 1951. Štiri leta pred tem so agencijo v Parizu ustanovili Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger in David Seymour. Največ je fotografiral za Life, Paris Match, Picture Post, Epoca in še številne druge publikacije.

Državna nagrada in lastna galerija
Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je Lessing leta 1997 prejel veliko avstrijsko državno nagrado za umetniško fotografijo. Pred šestimi leti je odprl lastno fotografsko galerijo na dunajskem Weihburggasseju.

Novico o smrti Ericha Lessinga so danes sporočili iz izraelske kulturne skupnosti na Dunaju.