James Rizzi se je poleg ilustracije in oblikovanja ukvarjal tudi z arhitekturo in oblikoval nemško poslovno stavbo Happy Rizzi House. Leta 1996 je postal prvi uradni umetnik poletnih olimpijskih iger v Atlanti, leto pozneje je
James Rizzi se je poleg ilustracije in oblikovanja ukvarjal tudi z arhitekturo in oblikoval nemško poslovno stavbo Happy Rizzi House. Leta 1996 je postal prvi uradni umetnik poletnih olimpijskih iger v Atlanti, leto pozneje je "ilustriral" švicarski džezovski festival v Montreuxu, 1998 pa je bil izbran za oblikovanje uradnih plakatov svetovnega nogometnega prvenstva v Franciji. Foto: EPA

"Pri njegovi umetnosti je to, kar vidiš, tisto, kar dobiš. Vsak otrok lahko pogleda sliko in razume kaj je hotel povedati – gre za praznovanje življenja," je po poročanju AP o preminulemu umetniku povedal Alexander Lieventhal iz podjetja, ki razstavlja in prodaja Rizzijeva dela.

Rizzijeva lokomotiva in letalo
James Rizzi je bil rojen v Brooklynu, umetnost pa je študiral na floridski univerzi. Po študiju se leta 1974 vrnil v New York in se najprej uveljavil kot ulični umetnik. Plodni ilustrator in oblikovalec se je v karieri lotil raznolikih projektov. Leta 1980 je oblikoval naslovnico novovalovske zasedbe Tom Tom Club, stranskega projekta Tine Weymouth in Chrisa Frantza, članov zasedbe Talking Heads. Pozneje je animiral tudi dva videospota Tom Tom Cluba.

S svojim delom je Rizzi pridobil množico oboževalcev po svetu, posebej priljubljen pa je bil v Nemčiji, kjer so lani v Duisburgu po njem poimenovali celo šolo. Leta 1996 ga je Lufthansa najela, da je enega njenih letal porisal z zvezdami, pticami in popotniki, oblikoval pa je tudi nemške poštne znamke, tri različice novega hrošča za Volkswagen in letos izdani turistični vodič. Lani je s svojimi slikami okrasil tudi tako imenovano Rizzijevo lokomotivo, ki povezuje mesta Bremen, Hamburg in Uelzen.