Drugo
(3)
Agrft
Marko Marin je bil eden tistih profesorjev na AGRFT-ju, ki je s svojim širokim znanjem, predvsem pa z veliko ljubeznijo do gledališča, vzgojil številne gledališke ustvarjalce, so sporočili iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Foto: Arhiv RTV SLO

Dodaj v

Umrl je profesor na AGRFT-ju Marko Marin

Profesor vrste generacij gledaliških ustvarjalcev
11. januar 2015 ob 10:44,
zadnji poseg: 11. januar 2015 ob 11:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V starosti 84 let je po daljši bolezni v Ljubljani umrl dolgoletni profesor za gledališko zgodovino na ljubljanski Akademiji za radio, film in televizijo (AGRFT) Marko Marin.

Rodil se je leta 1930 v Gabrovki pri Litiji. Leta 1958 je diplomiral na umetnostni zgodovini na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 1963 pa končal še študij gledališke in radijske režije na Akademiji za igralsko umetnost (AIU). Po končanem študiju se je na AIU zaposlil, obenem pa šest let režiral predstave v koprskem Mestnem gledališču.

Po ukinitvi koprske gledališke hiše, s čimer se profesor nikoli ni mogel sprijazniti, se je v celoti posvetil delu s študenti dramaturgije, gledališke in radijske režije ter dramske igre. Ukvarjal se je tudi z raziskovalnim delom in deloval na več znanstvenih področjih ter bil na AGRFT-ju dolgoletni delegat pri Mednarodni zvezi za gledališke raziskave. Omeniti velja njegove študije in znanstvene prispevke o Škofjeloškem pasijonu, Ruških verskih igrah in razpravo O prisotnosti portretov Franceta Prešerna ter študijske sestavke o avstrijskem slikarju Franzu Kurzu zum Thurnu und Goldensteinu. Med drugim je predaval na univerzah na Dunaju, Leipzigu in Barceloni.

Delo s študenti mu je bilo dolga leta največja okupacija in veselje. S svojim širokim znanjem in neizmerno ljubeznijo do gledališča je vzgojil številne gledališke ustvarjalce.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
zokizaver666
# 12.01.2015 ob 10:07
Zakaj pa niti z besedo ni omenjen njegov neprecenljiv prispevek pri obnovi gradu Mirna? Leta 1962 je razvalino gradu dobil v 99-letno uporabo, leta 1965 pa še dovoljenje za obnovo, Marko Marin, ki vodi in večinoma tudi sam financira obnovo še danes.
Novodobni vitez Marko
 je obudil spečo lepotico
Kamra: Začetek obnove gradu Mirna
Wikipedija: Grad Mirna
Trigy
# 11.01.2015 ob 20:26
Počivaj v miru, profesor.
Hvala za vse.
blazsef
# 11.01.2015 ob 16:28
Moj poklon. In srečno pot v gledališki prostor onkraj.
Kazalo