Marjan Geohelli (1963–2023). Foto: Osebni arhiv
Marjan Geohelli (1963–2023). Foto: Osebni arhiv

V soboto se je poslovil Marjan Geohelli, avdiovizualni založnik, filmski distributer in prvi knjižni agent v Sloveniji. Bil je tudi kulturni delavec, publicist, civilnodružbeni aktivist, knjižničar. Pustil je pečat v Logatcu, kjer je dolga leta deloval, pozneje pa tudi v filmskih distribucijskih hišah Karantanija film, Fun film in GO Partner. Oživil je Kino Logatec in kino na Vrhniki ter odigral pomembno vlogo pri nastanku Art kino mreže, ki danes združuje 27 mestnih kinematografov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po študiju v Ljubljani na Filozofski fakulteti v Ljubljani nadaljeval kot knjižničar in aktivist v Logatcu

Leta 1982 se je vpisal na Filozofsko fakulteto Univerze Ljubljana na dvopredmetni študij primerjalne književnosti in filozofije, pozneje bibliotekarstva. Leta 1987 se je zaposlil v Matični knjižnici Logatec (danes Knjižnica Logatec), leta 1988 pa postal vodja te knjižnice in Narodnega doma. Vodil jo je do maja leta 1993. V letih vodenja knjižnice je bil tajnik Zveze kulturnih organizacij Logatec in aktiven na področju ljubiteljskih dejavnosti.

Marjan Geohelli leta 1989. Foto: Tone Stojko
Marjan Geohelli leta 1989. Foto: Tone Stojko

Knjižnico je oblikoval kot odprt družaben prostor in tam organiziral številne literarne večere in druge prireditve. Od aretacije Janeza Janše in Ivana Borštnerja 31. maja 1988 in Davida Tasića 4. junija 1988, ko se je začel t. i. proces proti četverici, se je Geohelli osebno angažiral in dal na lastno odgovornost Matično knjižnico Logatec na razpolago demokratičnim silam, je v sporočilu za javnost opisal Gvido Komar iz Knjižnice Logatec. Tam je nastal logaški Pododbor za varstvo človekovih pravic (Odbor za varstvo človekovih pravic), ustanovile so se prve podružnice strank poznejšega logaškega DEMOS-a, ki ga je Geohelli v sklepni fazi tudi vodil. Bil je soorganizator prve javne tribune o sestopu komunistov z oblasti, ki je bila 22. junija 1989 v Narodnem domu Logatec z udeležbo vidnih predstavnikov takratne slovenske politične oblasti in opozicijskih struj. Bil je gonilna sila demokratičnih procesov, zavzemanja za človekove pravice in pri ustanovitvi prvih političnih strank v Logatcu v letih 1988–1991. Dejaven je bil tudi v prvem sklicu logaške občinske skupščine po prvih večstrankarskih volitvah, je mogoče prebrati v članku o njem na strani Obrazi slovenskih pokrajin.

V devetdesetih se je preusmeril na področje filmske distribucije
Leta 1993 se je zaposlil pri Mladina filmu, imel nekaj časa svoje filmsko distribucijsko podjetje, nato pa med letoma 1994 in 1999 deloval kot direktor marketinga in izvršni direktor kinodistribucijske hiše Karantanija film. Po več kot 25 letih je na lestvici najbolj obiskanih filmov še vedno ducat tistih, za katere je sam vodil trženjske kampanje. Med letoma 1999 in 2001 je bil direktor marketinga v kinodistribuciji Fun film. Leta 2001 je soustanovil podjetje GO Partner, knjižno in videodistribucijo ter založbo, ki je se obdržala do danes.

V zlatih časih domačega videa je delal v največji videodistribuciji v Sloveniji in sodeloval pri velikem delu avdiovizualnih zbirk v slovenskih splošnih, v manjši meri pa tudi šolskih in drugih knjižnic. Leta 1991 je oživil Kino Logatec, pozneje je krajši čas v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja ohranjal pri življenju vrhniški kino. V tem obdobju je skupaj z vrhniškimi zanesenjaki odigral pomembno vlogo pri nastanku Art kino mreže Slovenije.

Marjan Geohelli in Ciril Zlobec leta 1987 v knjižnici Logatec. Foto: Arhiv družine
Marjan Geohelli in Ciril Zlobec leta 1987 v knjižnici Logatec. Foto: Arhiv družine

Desa Muck: "Skupaj sva orala ledino, in pošteno se je namučil, preden so ga začeli resno jemati."
Ob tem je bil dolga leta literarni agent najbolj brane slovenske pisateljice Dese Muck, ki mu je v slovo zapisala: "Marjan Geohelli je bil prvi literarni agent v Sloveniji, in to ravno moj. Skupaj sva orala ledino, in pošteno se je namučil, preden so ga začeli resno jemati. Vozil me je na vsakovrstne nastope in redkokomu sem toliko zaupala o sebi. V najinem mehurčku, kjer sem se počutila najbolj varno na svetu, sem ga ure in ure zalagala s svojimi težavami, kot da ne bi imel svojih. A jih je imel. Toda Marjan je bil borec. In mislec. Imel je neskončno veliko srce in dušo, čisto preveč za Slovenijo."

Živel je na Vrhniki, kjer je delal kot filmski distributer in avdiovizualni založnik ter se aktivno vključeval v občinsko problematiko. V medijih je bil kritičen do političnogospodarskih in ekoloških anomalij. Na lokalnih volitvah 2022 je kot član Vesne – zelene stranke kandidiral za župana Vrhnike. V mandatnem obdobju 2022–2026 je bil občinski svetnik Občine Vrhnika kot član Vesne – zelene stranke.