Damijan Cavazza je kot scenograf in kostumograf največ sodeloval z ljubljansko Dramo, Gledališčem Koper in Slovenskim mladinskim gledališčem. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Damijan Cavazza je kot scenograf in kostumograf največ sodeloval z ljubljansko Dramo, Gledališčem Koper in Slovenskim mladinskim gledališčem. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Damijan Cavazza
Damijan Cavazza je nastopil tudi v filmu režiserja Borisa Palčiča Kratka himna domovini. Foto: RTV SLO
Umrl je Damijan Cavazza

Cavazzovo smrt so za MMC potrdili v ljubljanski Drami, v gledališki hiši, za katero je Damijan Cavazza v zadnjih letih oblikoval sceno za več predstav. Prav ta čas je oblikoval sceno za predstavo Bostonska naveza, katere premiera na malem odru ljubljanske Drame bo 27. marca in ki jo režira pokojnikov oče Boris Cavazza.
Sodelovanje z očetom je tudi sicer zaznamovalo kariero Damijana Cavazze, ki je umrl le dan po svojem 36. rojstnem dnevu. Kot scenograf se je namreč Damijan Cavazza prvič predstavil leta 1999, ko je oblikoval sceno za predstavo Vita & Virginia dramatičarke Eileen Atkins. Pred tem je bil asistent scenografa pri predstavi Jessa Borgesona, Adama Longa in Daniela Singerja Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano), ki je bila na ogled na odru Male drame.
Leto pozneje je postavil scenografijo za predstavo Drrream Slovenskega mladinskega gledališča, sodeloval pa tudi pri predstavah Samotni zahod (Gledališče Koper, 2002), Inštrukcija in Mavrična ribica (obe v Gledališču Koper, 2003), Scapinove zvijače (SNG Drama Ljubljana, 2005), Jašek (SMG, 2006), leta 2007 pa še v Duohtar pod must! (Gledališče Koper in SNG Nova Gorica) ter Prerekanjih v ljubljanski drami. Pri omenjenih predstavah Drrream, Inštrukcija in Jašek je sodeloval tudi kot kostumograf, za kostumografijo pa je poskrbel še pri Ojdipusu, ki ga je Prešernovo gledališče Kranj predstavilo leta 2005. Podpisal se je prav tako pod glasbo za igro Tri verzije življenja v režiji njegovega očeta.
Pred kamero
Kot igralca smo ga lahko spremljali tudi v nekaterih slovenskih filmih, med drugim Carpe Diem režiserja Mitja Novljanam (1997), Vladimir Zorana Živulovića (2002) in Kratka himna domovini Borisa Palčiča (1999). V teh je sodeloval tudi kot scenograf, za scenografijo filma Desperado Tonic pa je leta 2004 prejel vesno 7. festivala slovenskega filma.

Nova tragedija v družini Cavazza
Smrt Damijana Cavazze je še ena tragedija v družini Cavazza. Že pred leti se je namreč na prizorišču snemanja videospota smrtno ponesrečil Damijanov starejši brat Kristijan. Damijan Cavazza, ki se je rodil 19. marca 1973 v Kranju, je bil brat dvojček igralca Sebastijana Cavazze.

P. B./M. K.
Umrl je Damijan Cavazza