Kakšno usodo bo Unesco namenil eni najreprezentativnejših katedral nemške gotike? Foto:
Kakšno usodo bo Unesco namenil eni najreprezentativnejših katedral nemške gotike? Foto:
Egbertijev kodeks je predstavnik srednjeveškega knjižbega slikarstva.
Nemčija je na seznamu 788 dragocenih zgodovinskih objektov in regij zastopana s 27 spomeniki. Foto: EPA

V južnoafriškem mestu bodo na zasedanju razpravljali o tem, ali načrti za gradnjo visokih stavb v Kölnu ogrožajo optični vidik katedrale. Ob morebitni potrditvi pa bi temu gotskemu spomeniku grozil izbris iz seznama svetovne kulturne dediščine. Odbor bo obravnaval še 28 kulturnih spomenikov, 10 spomenikov naravne dediščine in 4 mešane lokacije, ki jih je prijavilo 44 držav, med njimi Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka republika, Estonija, Italija, Latvija, Litva, Moldavija, Slovaška, Ukrajina in druge.



Poseben poudarek afriški dediščini
16. julija bodo posebno pozornost namenili ariški dediščini, v ta namen pa bodo priredili tudi posebni dogodek Partnerji za Afriko. S tem skuša organizacija popraviti slabo zastopanost te celine na seznamu svetovne dediščine. V Afriki je trenutno vpisanih 64 kulturnih spomenikov, 33 spomenikov naravne dediščine in trije mešani spomeniki.

Odbor Unesca za svetovno dediščino sestavljajo predstavniki 21 držav, ki razdelijo letno več kot dva milijona dolarjev za nujne posege za zaščito te dediščine.