41. zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino, ki se ga udeležuje okoli tri tisoč udeležencev iz več kot 130 držav, poteka do 12. julija v Krakovu. Foto: EPA
41. zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino, ki se ga udeležuje okoli tri tisoč udeležencev iz več kot 130 držav, poteka do 12. julija v Krakovu. Foto: EPA
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova in drugi udeleženci zasedanja odbora za svetovno dediščino so si ogledali tudi razstavo v narodnem muzeju v Krakovu, naslovljeno Dziedzictwo (slov. Dediščina). Foto: EPA

V prvem delu nekaj več kot enotedenskega 41. zasedanja odbora se bodo posvetili ogroženi svetovni dediščini, v drugem bodo strokovnjaki odločali o vpisu novih lokacij na Unescov seznam.

Poljski predsednik Andrzej Duda je nagovoril zbrane na otvoritveni slovesnosti v kraljevi palači Wawel v Krakovu. Ob tem je pozdravil to, da se je Unescov odbor za svetovno dediščino prvič sešel na Poljskem in spregovoril tudi o vlogi Unesca pri ohranitvi zgodovinskega središča Krakova. Kot je dejal, je njegov vpis na Unescov seznam leta 1978 pomenil prelomno točko v ohranjanju stavbne dediščine v mestu.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova pa je poudarila, da se Poljska, kjer so bila med drugo svetovno vojno močno poškodovana mesta, kot je Varšava, po vojni popolnoma obnovljena, zelo dobro zaveda moči kulture, ki daje upanje in povrne zaupanje. "Poljska ve, da se z obnovo kulture regenerirajo tudi ljudje," njene besede povzema spletna stran Unesca.

Alep, Damask, Palmira in - Dunaj?
Zbrani bodo od 4. do 6. julija razpravljali o ogroženi svetovni dediščini. Danes je od skupno 1.052 lokacij po vsem svetu trenutno močno ogroženih kar 55 - tudi vseh šest lokacij v Siriji, med njimi Alep, Damask in Palmira.

Kot svarijo strokovnjaki, je vojna privedla do škode nepredstavljivih razsežnosti. Po napovedih nemškega Urada za Unesco se bo t. i. rdeči seznam letos povečal za pet novih lokacij. Med njimi je tudi zgodovinsko središče Dunaja, kjer načrtujejo gradnjo nebotičnika.

Vpisu 33 novih lokacij, šest naravne in 26 kulturne dediščine ter ene mešane na Unescov seznam, pa se bo odbor posvetil med 7. in 9. julijem. Tokratno zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino se bo sklenilo 12. julija, še piše DPA.