V nominaciji se omenja območje idrijskega rudnika (usedline rude, predori, jaški, administrativne zgradbe rudnika, vodne črpalke, strojna in druga oprema)in idrijsko staro mestno jedro,  kjer je še vedno mogoče prepoznati sledi življenja rudarskih družin z njegovimi reprezentativnimi objekti. Foto: Rudnik živega srebra Idrija Foto: MMC RTV SLO
V nominaciji se omenja območje idrijskega rudnika (usedline rude, predori, jaški, administrativne zgradbe rudnika, vodne črpalke, strojna in druga oprema)in idrijsko staro mestno jedro, kjer je še vedno mogoče prepoznati sledi življenja rudarskih družin z njegovimi reprezentativnimi objekti. Foto: Rudnik živega srebra Idrija Foto: MMC RTV SLO
Idrija, rudnik
Dopolnitev nominacije je odbor po sprejetju odločitve o odlogu vpisa "transnacionalne nominacije" priporočil predvsem mehiškemu San Louis Potosiju. V nominaciji so člani odbora videli preveč poudarjeno arhitekturo in urbanizem, čeprav so predlagatelji skušali to opravičiti s tem, da je razvoj mesta pridobil na tehnoloških osnovah v povezavi z rudnikom srebra. Foto: Mestni muzej Idrija

Na novinarski konferenci na ministrstvu za kulturo so predstavili projekt nominacije treh držav na Unescov seznam kulturne dediščine. Generalni direktor direktorata za kulturno dediščino Bojan Djurić je povedal, da so v delovnem procesu priprave potrebne dokumentacije za nominacijo treh držav, poimenovane Živo srebro in srebro na medcelinski Camino Real, nastale pomembne in konstruktivne povezave med mesti in strokovnjaki iz vseh udeleženih držav. Poleg tega je tudi potrdil možnost, da bo projekt vsaj v taki obliki dočakal končni vpis leta 2010.

Idrija je za vpis na Unescov seznam kulturne dediščine v skupnem projektu zastopana skupaj z živosrebrnim rudnikom Almaden v Španiji in z mehiškim mestom ter rudnikom srebra San Louis Potosi. Osrednja pozornost - pri vseh treh državah - je bila namenjena rudarjenju in metalurgiji z živim srebrom. Srebro v nominaciji pojasnjuje namen proizvodnje in pomen živega srebra tako v tehnoloških procesih kot v razvoju ekonomije, transporta, družbenih odnosov, znanosti in kulture.

Konstruktivna odložitev
Za takojšnji vpis skupne nominacije na nedavnem 33. zasedanju odbora za svetovno kulturno dediščino Unesca v Sevilli letos ni bila dosežena potrebna večina, zato je odbor predlagateljicam ponudil, da jo v letu dni dopolnijo skladno s priporočili in z navodili, je spomnil sekretar v direktoratu za kulturno dediščino in nacionalni koordinator nominacije Dušan Kramberger. Odbor za svetovno kulturno dediščino po Krambergerjevih besedah teži k prepoznavanju izjemnih univerzalnih vrednot kot pogoja za vpis na seznam kulturne dediščine. Odložitev vpisa za najmanj eno leto pa pomeni, da je odbor nominaciji že priznal izjemne univerzalne vrednote in ji tako izrazil podporo, je pojasnil.

Odložitev hkrati pomeni možnost dopolnitve do zdaj morda nepojasnjenih delov. Dopolnjeno dokumentacijo za vpis morajo države partnerice oddati na začetku prihodnjega leta, če želijo, da bi bila vloga obravnavana na zasedanju Unesca leta 2010, najpozneje pa morajo dopolnjeno vlogo oddati v treh letih. Če jim to v predvidenem času ne uspe, morajo pripraviti popolnoma novo vlogo za vpis na seznam kulturne dediščine.

Pomemben tudi ekološki vidik
Spremembam dela nominacije San Louis Potosija, ki je po mnenju mnogih pomemben člen projekta zaradi rudnika srebra, iz katerega pridobivajo živo srebro, se bosta prilagodili tudi drugi dve nominirani mesti, med zadevami, ki v vlogi terjajo dopolnitev, pa je, tako Kramberger, tudi ekološki vidik.

V Sevilli sta bili po besedah Djurića v svetovnem kontekstu prepoznana kulturna dediščina in tradicija Idrije. Vpis na Unescov seznam kulturne dediščine prinaša včlanitev v prestižni klub približno 600 lokacij kulturne dediščine po svetu in hkrati pomeni, da so naše vrednote izmerjene v svetovnem merilu, je menil Kramberger.

Idrija gradi na spoštovanju preteklosti
Župan mesta Idrija Bojan Sever je dejal, da se mu zdi glede nominacije bistveno prepoznanje 500-letnega ustvarjalnega dela v Idriji, ki je značilno še danes. "Videli smo, da lahko le na spoštovanju preteklosti in zaščiti dediščine gradimo kakovosten razvoj," je povedal Sever in dodal, da bi vpis na seznam Unesca Idriji pomagal tudi pri razvoju drugih dejavnosti poleg industrije, v katerih bi lahko zaposlovali mlade.