Pisana Koonsova struktura bo menda za stalno postavljena na javno mesto. Foto: Reuters
Pisana Koonsova struktura bo menda za stalno postavljena na javno mesto. Foto: Reuters
false
Barvita skulptura iz nerjavečega jekla naj bi ujela "otroško ekstatično uživanje v svetu". Foto: Reuters

Slikoviti Hotel du Cap-Eden Roc na polotoku Cap d'Antibes je ob canskem festivalu tudi letos gostil dobrodelno galaprireditev amfAR, na kateri so filmske zvezdnice za nekaj ur zasenčile manekenke.

Če skulpture nočejo v Sacramentu ...
Na dogodku Cinema Against Aids so tokrat zbrali kar 33 milijonov evrov. Vsakoletni vrhunec večernega druženja je bila dražba umetnin, na kateri je bilo "zmagovalno" delo Jeffa Koonsa Coloring Book (Pobarvanka), za katero je ruski milijarder Leonard Blavatnik, tudi lanski najboljši dražitelj, ponudil vrtoglavih 12 milijonov. Barvita skulptura iz nerjavečega jekla naj bi ujela "otroško ekstatično uživanje v svetu". Kip je v resnici nastal po naročilu; postavili naj bi ga pred košarkarsko dvorano v Sacramentu, a se je lokalna skupnost temu uprla.

Zvezdniški zbiralci umetnosti
Igralka Eva Longoria je odštela pol milijona evrov za Warholovo upodobitev Elizabeth Taylor, naslovljeno preprosto Liz, Leonardo DiCaprio pa je za dražbo prispeval Banksyjevo delo Copper on Cardboard (Baker na kartonu). Na koncu je bilo prodano za milijon evrov, kar je več, kot je zaslužil podpisani Picasso (L'Etreinte). Andrea Bocelli je za dražbo doniral večerjo za 12 ljudi, na kateri bo tudi nastopal. (Prodal jo je dvakrat, vsako za milijon evrov).

"Čudovito je, da lahko na en kup spraviš množico neverjetnih, nadarjenih ljudi, pa bogataše in izjemne umetnike, ki se nato skupaj zabavajo, obenem pa prispevajo k družbi," je na rdeči preprogi pred prireditvijo komentirala Michelle Rodriguez. "Vse bliže zdravilu smo."