Vodnikova rojstna hiša oziroma Vodnikova domačija stoji v Zgornji Šiški in velja za osrednjo šišensko kulturno ustanovo. Foto: vodnikova-domacija.si
Vodnikova rojstna hiša oziroma Vodnikova domačija stoji v Zgornji Šiški in velja za osrednjo šišensko kulturno ustanovo. Foto: vodnikova-domacija.si
Andrej Rozman - Roza
Z Andrejem Rozmanom - Rozo je dogovorjeno, da bo v letu 2016 pripravil stalno hišno predstavo o Vodniku in razsvetljenstvu. Foto: BoBo

Kot je povedala vodja inštituta Tina Popovič, bo rdeča nit njihovega programa knjiga. V to zgodbo vstopajo skupaj s partnerji, s katerimi bodo pripravili različne vsebine - ena njihovih prednostnih nalog bo tudi skrb za Vodnikovo dediščino. Od leta 2012 je na tej lokaciji deloval Center sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Hanne Preuss.

Knjiga in pripovedovanje ter njuni odvodi …
Knjiga in pripovedovanje bosta glavni zvrsti, na kateri se bodo navezovali drugi programi, ki bodo potekali v hiši, denimo likovni, uprizoritveni, glasbeni. Popovičeva je poudarila še, da želijo v mestu odpreti prostor, kjer bo na eni strani potekala produkcija, na drugi strani pa bo odprt tudi za različne posameznike in skupine.

Načrtuje se ureditev sobe, namenjene pisateljem, pesnikom, prevajalcem, novinarjem - torej vsem, ki pišejo. Na domačiji bo svoje prvo stalno mestno našla tudi Knjižnica pod krošnjami. In ker je eden od njihovih programskih partnerjev Pripovedovalski variete, bodo v hiši potekali programi s področja sodobnega pripovedovanja, tako izobraževalne delavnice kot nastopi. Njihov partner je tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki želi v hiši predstaviti projekt Slovenska pisateljska pot, v katerega je vključena tudi Vodnikova domačija.

Že v naslednjem mesecu bo tam začel delovati knjižni klub za starejše, takrat bodo vpeljali tudi projekt Moje ulice, v sklopu katerega v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana zbirajo spomine starejših občanov na življenje v Ljubljani nekoč.

Še program za otroke in prenova stalne zbirke
V sodelovanju z Društvom lutkovnih ustvarjalcev nameravajo letos ponuditi nekaj lutkovnih predstav iz obstoječe produkcije, ki temeljijo na knjižnih predlogah. Ob koncu šolskega leta načrtujejo knjižni festival za otroke, na katerega vabijo založnike, vsak od partnerjev pa bo pripravil tudi kak dogodek. V sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje načrtujejo razstavo s področja knjižne tipografije. Decembra se obeta še prodajna razstava ilustracij.

V skrbi za Vodnikovo dediščino načrtujejo prenovo stalne razstave, poleg tega bodo pripravili različne programe za otroke. Popovičeva je povedala, da želijo predvsem mlajšim Vodnika približati s pripovedovanjem zgodb in anekdot. Oboje bodo pripravili v sodelovanju s strokovnima partnerjema Mestnim muzejem Ljubljana, ki skrbi za Vodnikovo zbirko, in Inštitutom za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Jeseni pa bodo v sodelovanju z Mladinsko knjigo pripravili razstavo ob 70-letnici Cicibana, ki jo pripravljajo skupaj s Pavletom Učakarjem in Petjo Grafenauer.

Po besedah Popovičeve v prvo leto upravljanja vstopajo brez programskih sredstev, zato bodo sprva predvsem ponudili program, ki ga bodo lahko skupaj s partnerji pripravili tako rekoč brez sredstev. To pa naj bi se spremenilo v prihodnosti, saj bodo v naslednjih letih skušali sredstva pridobiti na nadaljnjih razpisih.