Bad Ischl je sicer znan predvsem kot zdraviliško mestece, kjer sta poletja preživljala cesar Franc Jožef in cesarica Sisi, območje Salzkammergut, kjer leži, pa letno privabi več sto tisoč gostov z vsega sveta. Letos nosita laskavi naziv EPK. Do novembra bo tu potekalo okoli 300 prireditev.

V Bad Ischlu v Avstriji odprli Evropsko prestolnico kulture Salzkammergut
Sorodna novica Evropske prestolnice kulture 2024: Tartu v Estoniji, arktični Bodø in Bad Ischl v Avstriji

Odprtje EPK-ja ta konec tedna v Bad Ischlu so Avstrijci napovedali kot pravi spektakel. Nastopili so kantavtor Hubert von Goisern in 1000 – glavni zbor, zazvenelo je jodlanje, eno najstarejših komunikacijskih sredstev na območju Alp. Plesalka Doris Uhlich je predstavila svoj legendarni Pudertanz. Nastopil je tudi Tom Neuwirth, bolj znan kot Conchita Wurst, ki je zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Dogodki prinašajo velike priložnosti ne le za kulturo, temveč tudi za turizem, je dejal deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer. "Gre za veliko priložnost, da pokrajina Salzkammergut, ki je že znana po vsem svetu, znova opozori nase. Seveda gre predvsem za kulturo, a obetamo si, da bo prišlo veliko število turistov."

Asta Vrečko: "Vsak EPK je unikaten"
Z razstavo Luv Birds in toten Winkeln sodeluje slovenska umetnica Maruša Sagadin, odprtja pa se je v okviru EPK-ja Nova Gorica in Gorica udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Vsaka izkušnja EPK-ja, vsaka izmenjava mnenj je dobrodošla – je pa tudi res, da je vsak EPK unikaten," je ob tem povedala ministrica. "Naša se bo ponašala z mejno lego, s sobivanjem in neko specifično zgodovino, uperjeno v prihodnost."

Umetnica Maruša Sagadin je preddverje Stare pošte opremila s svojimi igrivimi, subverzivnimi skulpturami. Foto: salzkammergut.at
Umetnica Maruša Sagadin je preddverje Stare pošte opremila s svojimi igrivimi, subverzivnimi skulpturami. Foto: salzkammergut.at

Na današnjem sporedu je tudi opereta Eine Frau, die weiss, was sie will! Oscarja Strausa v režiji Barrie Kosky. Judovsko-avstrijski skladatelj je, kot piše na spletni strani EPK-ja, z omenjeno opereto ustvaril mojstrovino, ki pooseblja operetni slog Weimarske republike, obenem pa odraža novo podobo žensk v tistem času. Skupaj z libretistom Alfredom Grünwaldom je ustvaril razburljivo delo, ki še dobrih 100 let od nastanka vzbuja željo po življenju in ljubezni. V sklopu EPK-ja jo je izvedel berlinski Komische Oper.

Bad Ischl in še 22 občin Zgornje Avstrije in avstrijske Štajerske hočejo z več kot 300 projekti pokazati, kaj vse se skriva za alpsko pokrajino ob meji z Bavarsko – od množičnega turizma in posledic podnebnih sprememb do z nekaterimi zgodovinskimi dogodki obremenjene preteklosti. Cilj EPK-ja je "osvetliti tako pozitivne kot tudi negativne plati v celotni regiji", je napovedala kustosinja programa Elisabeth Schweeger.

Na sobotnem sporedu slovesnosti je bila tudi opereta Eine Frau, die weiss, was sie will! Oscarja Strausa v režiji Barrie Kosky. Foto: salzkammergut.at
Na sobotnem sporedu slovesnosti je bila tudi opereta Eine Frau, die weiss, was sie will! Oscarja Strausa v režiji Barrie Kosky. Foto: salzkammergut.at

V goste prihaja Aj Vejvej?
V pokrajini Salzkammergut že 7000 let pridobivajo sol. Tradicijo bo na eni od razstav raziskoval kitajski umetnik Aj Vejvej. Več razstav bo posvečenih umetninam, ki so jih ukradli v času nacističnega režima in so jih med drugo svetovno vojno skrili v rudniku soli.

Na koncertih bo zazvenela tudi glasba Arnolda Schönberga, v mestecu Steinbach am Attersee bodo počastili avstrijskega pianista in skladatelja Friedricha Guldo, ki je več poletij preživel ob jezeru Attersee, v programu EPK-ja je tudi druga simfonija Gustava Mahlerja, znana kot Vstajenje.

Dogodek, poimenovan Saltice – Pravljice soli in ledu, pa je na spletni strani EPK-ja med vrhunci letošnjega leta opisan kot vizualno osupljiv glasbeno-gledališki projekt za otroke, ki so ga navdihnile regionalne legende in pravljice regije Salzkammergut ter tamkajšnji rudniki soli in ledene jame. Interdisciplinarna produkcija združuje glasbo, ples, umetnost origamija in video.

Odprtje Evropske prestolnice kulture Salzkammergut