Igor Zabel je pomagal oblikovati predstavitev Slovenije na 51. mednarodnem likovnem bienalu v Benetkah. Foto: RTV SLO
Igor Zabel je pomagal oblikovati predstavitev Slovenije na 51. mednarodnem likovnem bienalu v Benetkah. Foto: RTV SLO
Igor Zabel in Zdenka Badovinac sta letos v Benetke pospremila Vadima Fiškina in njegovo inštalacijo Še en hiter dan. Foto: RTV Slo

Umetnostni zgodovinar, dolgoletni kustos Moderne galerije v Ljubljani in sokurator letošnje predstavitve Slovenije na mednarodnem likovnem bienalu v Benetkah (skupaj z Zdenko Badovinac) je več let sodeloval z beograjsko ustanovo, zato se mu je muzej tudi poklonil z dogodkom ob 40-letnici svojega obstoja. Igorja Zabela se je z besedo spomnil Igor Španjol, ki je po uvodnem referatu nagovoril udeležence srečanja.



Vstop v muzejsko regijo
Muzej sodobne umetnosti je konferenco pripravil kot vstopnico za ponovno vključitev ustanove v mednarodno likovno sceno in se ponovno uveljavi kot pomemben regionalni muzej. V tem duhu je Zoran Erič, koordinator konference, v svojem uvodnem referatu spomnil, da je bil beograjski muzej prvi tak muzej v regiji.

Problematike muzejev se je Erič lotil tudi širše; pozornost je namenil komercializaciji muzejev na sploh in spomnil tudi na pomemben odnos med umetnikom, umetniškimi ustanovami in publiko. Erič meni, da morajo muzeji opredeliti, kakšni publiki nameravajo služiti in kakšna bo njihova politika razstavljanja muzejskih eksponatov.

Štirikrat resno o muzejih
V času konference se bodo zvrstile štiri pomembne razprave: Muzej - laboratorij za proizvodnjo (kulturne) javne sfere, Naracija recentnih umetniških praks: smiselno razstavljati umetnost, Odnos lokalnega in globalnega v domeni vizualnih umetnosti ter Rezidencialni programi za umetnike - nove perspektive v regiji vzhodne Evrope.