Pri izkopavanjih, ki so jih začeli pred dvema tednoma in jih nameravajo prihodnji teden končati, so do zdaj odkrili osem dokaj bogatih keltskih moških in ženskih žganih pokopov. Foto: Goran Rovan
Pri izkopavanjih, ki so jih začeli pred dvema tednoma in jih nameravajo prihodnji teden končati, so do zdaj odkrili osem dokaj bogatih keltskih moških in ženskih žganih pokopov. Foto: Goran Rovan
Kelti
Tavriski, kot so s skupnim imenom rekli keltskim rodovom in plemenom na današnjem slovenskem ozemlju, so se naselili na južno obrobje vzhodnih Alp v začetku 3. stoletja pred našim štetjem. Za svoja bivališča so si izbrali predvsem plodne ravnice ob rekah, nekaj plemen je odšlo tudi v hribovite predele ob Mirni in Krki ter na območje Kolpe. Foto: BoBo

Vodja izkopavanj Slobodan Olić je grob postavil v 2. stoletje pred našim štetjem.

Olić je povedal, da omenjenega groba še niso povsem raziskali, v njem pa so poleg železnih ostankov bojnega voza našli značilno keltsko lončeno posodo s klekastim obodom, večjo lončeno skledo, kalotasto bronasto posodo, zvit železen meč, železen bojni nož in železen sulični list.

Ker gre za izjemno bogat grob, se verjetno v njem skrivajo še druge najdbe, za zdaj pa ga okvirno postavljajo v 2. prazgodovinsko stoletje, kar pomeni, da gre za približno 2200 let stare najdbe. Točnejše datiranje bo sicer mogoče po natančni analizi vseh grobnih pridatkov, je dodal.

Bogate keltske najdbe
Pri izkopavanjih, ki so jih začeli pred dvema tednoma in jih nameravajo prihodnji teden končati, so do zdaj odkrili osem dokaj bogatih keltskih moških in ženskih žganih pokopov. Ti sicer spadajo v okvir širšega keltskega grobišča z več kot sto grobovi, ki so ga v preteklih letih odkrili na območju nekdanjega brežiškega sejmišča.

Zadnjih osem grobov je vsebovalo značilne keltske pridatke. V moških so predvsem železno bojno orožje z značilnimi dolgimi keltskimi meči v železnih nožnicah, ki so jih med pokopom obredno zvili, težki bojni noži, brivski pribor, ostanki ščitov oz. kovinski ščitni grbi in večje lončeno posodje, v ženskih pa železen in bronast nakit ter manjše lončeno posodje.

Cel vozni park
Zanimivo je, je opozoril Olić, da so v Brežicah od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja skupaj z danes odkritim našli kar tri keltske bojne vozove, kar priča o moči in ugledu tamkajšnje keltske naselbine, ki je zelo verjetno ob Savi in Krki obvladovala strateško pomemben prehod skozi t. i. brežiška vrata. Tamkajšnjih keltskih naselbinskih sledov še niso odkrili.

Za najdbo keltskega bojnega voza je Olić ocenil, da je moral njegov lastnik oz. voznik bojevnik spadati v sam vrh tedanje družbe.