Ariane Koek, vodja umetniškega programa v Cernu, je prepričana, da lahko umetnost in znanost druga drugo obogatita, ne želi pa, da bi se umetniki spremenili v inženirje. Pravi, da je pomembno, da med njima ostanejo razlike:
Ariane Koek, vodja umetniškega programa v Cernu, je prepričana, da lahko umetnost in znanost druga drugo obogatita, ne želi pa, da bi se umetniki spremenili v inženirje. Pravi, da je pomembno, da med njima ostanejo razlike: "Zaradi razlik sta to, kar sta. Če jih ne razlikujemo, uničimo avtentičnost in pomen obeh." Na sliki amaterski fotograf fotografira dele velikega hadronskega trkalnika. Foto: EPA
Cern
Slike poskusov, ki jih v javnost pošiljajo iz Cerna, marsikoga spominjajo na neko vrsto novodobne umetnosti. Foto: EPA

Program Odlična umetnost za odlično znanost bo po poročanju časopisa The Art Newspaper v treh letih v laboratorij v Ženevi povabil umetnike na trimesečne rezidence, kjer jim bodo za mentorje dodelili vodilne znanstvenike. Izbrani umetniki bodo dobili tudi 10 tisoč evrov štipendije.

Cern podira meje razumevanja
Prvi del programa z imenom Prix Ars Electronica Col­lide@CERN se osredotoča na digitalno umetnost. Zagnali so ga že avgusta na festivalu digitalne umetnosti Ars Electronica v Linzu v Avstriji. Izbrani umetniki bodo prva dva meseca preživeli v Cernu, zadnji mesec pa v festivalskih studiih Ars Electronica Futurelaba. Dela, ki bodo nastala v tem času, bodo predstavili tako v Cernu kot na linškem festivalu. Drugi del programa, ki ga bodo oznanili novembra, se bo posvečal performansu in plesu.

"Zame je Cern eden trenutno kulturno najpomembnejših prostorov. Podira meje tega, kar vemo o svetu in kako ga razumemo. Zdelo se mi je, da ima moožnosti, da postane eno najbolj navdihujočih zbirališč za umetnike na svetu," razlaga Ariane Koek, vodja umetniškega programa v Cernu. Tudi znanstveniki v centru si zelo želijo sodelovanja z umetniki. Program so sicer sponzorirali zasebniki, saj je denar, ki ga prispeva 20 evropskih držav ustanoviteljic Cerna (lani ga je bilo skoraj eno milijardo evrov), namenjen zgolj znanosti in tehnologiji.

Umetnost in znanost osvajata vesolje
Program je poskus, kako preseči stroge razdelitve med znanostjo in umetnostjo. "Moja filozofija je, da sta umetnost in znanost boljši skupaj kot vsaka zase. Nekako smo sprejeli absolutno ločitev med analizo in intuicijo, a mislim, da so ideje tako znanstvenikov kot umetnikov zelo zapletena mešanica obeh," je povedal britanski umetnik Antony Gormley, eden izmed pokroviteljev programa.

V Londonu živeča poljska umetnica Goška Macuga, ki je trenutno na obisku v Cernu, je skupni imenovalec na videz morda nezdružljivega opisala slikoviteje: "Umetnost in znanost si obe prizadevata osvojiti vesolje!" Njeno raziskovanje jo je pritegnilo k Cernu, kjer želi najti "alternativni jezik za opisovanje resničnosti", s katerim se bo skušala odmakniti od dozdajšnjega dela, ki ima korenine večinoma v umetnostni zgodovini. Kako bo bližina velikega hadronskega trkalnika v Ženevi vplivala na navdih umetnikov, še ni jasno, a zdi se, da bi bili lahko rezultati vsaj tako zanimivi kot tisti, ki jih s poskusi dobivajo znanstveniki.