Na seznamu za ugledno kraljičino odlikovanje je tudi igralka filmov Bralec, Titanik, Krožna cesta in Masaker, Kate Winslet, ki je bila ob novici presenečena in počaščena. Foto: EPA
Na seznamu za ugledno kraljičino odlikovanje je tudi igralka filmov Bralec, Titanik, Krožna cesta in Masaker, Kate Winslet, ki je bila ob novici presenečena in počaščena. Foto: EPA
Lara Bohinc
Lara Bohinc se je uveljavila kot ena najbolj inovativnih in drznih oblikovalk nakita, ki ga nosijo številne znane osebnosti. Foto: MMC RTV SLO
Kenneth Branagh  in Kate Winslet
51-letni igralec in režiser Sir Kenneth Branagh je znan po filmskih priredbah Shakespearjevih dram (na sliki je kot Hamlet ob soigralki Kate Winslet), mlajšemu občinstvu pa je poznan kot eden izmed profesorjev, ki so urili Harryja Potterja.

Svetovno priznana oblikovalka nakita je z odlikovanjem MBE, članstvom britanskega imperija, nagrajena za prispevek k britanski modni industriji, Miloška Nott pa bo za svoje humanitarno delo prejela odlikovanje častnik britanskega imperija OBE. Med zvezdniškimi imeni, ki bodo prejela red britanskega imperija, so Kate Winslet, Kenneth Branagh in Gary Barlow.
Nakit, ki ga nosijo zvezdnice
Nakit na Otoku živeče Lare Bohinc je reden del stylinga največjih svetovnih modnih revij. Modna oblikovalka, ki je študij industrijskega in grafičnega oblikovanja končala na Akademiji za likovno umetnost, je pot s pomočjo štipendije britanskega zunanjega ministrstva in slovenskega ministrstva za kulturo Valvasor-Chevening nadaljevala na Kraljevem kolidžu za umetnost (Royal College of Arts) v Londonu, že leto po zaključku magistrskega študija pa je prejela nagrado New Generation Design in debitirala na Londonskem tednu mode. Leta 2000 je ustanovila tudi svojo blagovno znamko Lara Bohinc 107.
Sodi med trenutno najbolj inovativne in drzne oblikovalke nakita, obutve in izdelkov za gospodinjstvo v Veliki Britaniji, posveča pa se tudi dobrodelnosti. Med drugim je sodelovala tudi pri kampanji britanskega Nacionalnega sklada za pismenost.

Neumorna pomoč beguncem
Miloška Nott se je rodila v Mariboru tik pred drugo svetovno vojno, v Veliko Britanijo pa se preselila v 50. letih prejšnjega stoletja. Leta 1993 je ustanovila dobrodelno organizacijo v času, ko se je morala Slovenija soočati s številnimi begunci iz BiH-a, ki so se vanjo zatekli pred vojno. Begunskim centrom v Slovenji je najprej pomagala z živili in higienskimi ter sanitetnimi potrebščinami, postopoma pa so njena osrednja skrb postale notranje razseljene osebe v BiH-u, popravila in obnova poškodovanih domov in uničenih šol. Njena dobrodelna organizacija je do zdaj pomagala zgraditi več kot sto domov, prenoviti in obnoviti 14 šol in zdravstvenih domov.
Odlikovanje britanski ljubljenki Kate Winslet
Poleg obeh Slovenk bodo red Britanskega imperija prejeli tudi igralca Kate Winslet in Kenneth Branagh. Igralec, sicer mojster filmskih adaptacij Shakespearjevih likov, igral pa je tudi v Harryju Potterju in filmu Teden z Marilyn, je prejel viteški naslov. Na seznamu je tudi član britanske fantovske zasedbe Take That Gary Barlow, ki se je izkazal pri organizaciji koncerta ob 60-letnici vladanja Elizabete II., naziv 'dame' je dobila iraška arhitektka Zaha Hadid, med drugim arhitektka Olympic Aquatic Centra. Med športniki se uglednega odlikovanja veselita ragbist Shane Williams in golfist Luke Donald. Na področju oblikovanja je nagrajena tudi Sarah Burton, ki je oblikovala poročno obleko Kate Middleton. Med odlikovanji je najvišji sicer plemiški naziv viteza, sledijo pa različna druga odlikovanja.