Festival Dubrovniške poletne igre je bil ustanovljen leta 1950 in vsako leto poteka kar mesec in pol, med 10. julijem in 25. avgustom. Foto: www.dubrovnik-festival.hr
Festival Dubrovniške poletne igre je bil ustanovljen leta 1950 in vsako leto poteka kar mesec in pol, med 10. julijem in 25. avgustom. Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Dubrovnik bo tako spet ponudil svoje odre in prizorišča v renesančnem mestnem jedru več kot 2.000 umetnikom iz približno 20 držav z vsega sveta, ki bodo poskrbeli za več kot 70 dramskih, glasbenih, plesnih, folklornih in drugih prireditev.

Slovenski filharmoniki na zaključku
Dubrovniške poletne igre, ki že tradicionalno potekajo med 10. julijem in 25. avgustom, bodo zaznamovali tudi slovenski filharmoniki in gledališka režiserja Tomaž Pandur in Eduard Miler. Pandur se bo 3. avgusta predstavil s premiero Evripidove Medeje, ki jo pripravlja v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba. Medejo bodo uprizorili na znameniti dubrovniški trdnjavi Lovrijenac. Organizatorji so se odločili, da bodo letos na dramski program znova uvrstili uspešnico Kralj Ojdip v režiji Eduarda Milerja in izvedbi Festivalskega dramskega ansambla.

Slovenskim filharmonikom pa je pripadla čast, da bodo ob dirigentu Ivanu Repušiću, skupaj z velikimi zvezdami klasične glasbe, sopranistko Invo Mulo in baritonistom Leom Nuccijem, 25. avgusta sklenili letošnje igre. Soorganizator njihovega koncerta je Festival Ljubljana.

Angleški zbor z Mozartom
Med večjimi poletnimi dogodki v Dubrovniku bo koncert Zagrebških filharmonikov, ki bodo nastopili s priznanim ruskim dirigentom Dmitrijem Kitajenkom in slavno hrvaško čelistko Moniko Leskovar. Posebno doživetje bo tudi nastop slavnega pianista in dirigenta Daniela Barenboima, ki bo izvedel skladbe Franza Schuberta.

Na programu bo spet tudi epsko vokalno-inštrumentalno delo Rekvijem Wolfganga Amadeusa Mozarta v izvedbi enega najbolj znanih angleških zborov The Choir of King's College Cambrdige in simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije.