Al Anani je grobnico opisal kot
Al Anani je grobnico opisal kot "najlepšo" med letos odkritimi, kar je visoka hvala - zadnje leto smo bili namreč priča zelo intenzivni dejavnosti na področju arheoloških izkopavanj v Egiptu. Foto: AP
Terenska ekipa, ki skrbi za izkopavanja, med tiskovno konferenco, na kateri so bili tudi pomembni egiptovski funkcionarji in državniki. Foto: AP

Kot je sporočil egiptovski minister za antikvitete Haled Al Anani, gre za grobnico pomembnega svečenika iz obdobja pete dinastije kralja Neferirkareja.

Po besedah ministra je grobnica zelo dobro ohranjena, v njej pa so našli 24 kipcev različnih velikosti in barv. Okrašena je s prizori, na katerih je kraljevi svečenik – opisan je z imenom Wahtye – ob svoji materi, ženi in drugih članih družine. Posamezni prizori upodabljajo tudi proizvodnjo lončenine in vina, verske dajatve, glasbene nastope, pomorsko plovbo in lov. Grobnica ima 18 niš.

Al Anani je grobnico opisal kot "najlepšo" med letos odkritimi, kar je visoka hvala – zadnje leto smo bili namreč priča zelo intenzivni dejavnosti na področju arheoloških izkopavanj v Egiptu.

Nepregledni zakladi Sakare
V Sakari je sicer tudi Džoserjeva stopničasta piramida, najstarejša povsem kamnita zgradba na svetu. Novembra so egiptovski arheologi v tem kraju odkrili tudi sedem sarkofagov, med katerimi jih je nekaj starejših od 6.600 let. V treh od njih so našli mumificirane mačke in skarabeje.

Vodja izkopavanj Mostafa Waziri je na tiskovni konferenci pojasnil, da so pročelje grobnice odkopali že v novembru, a takrat niso mogli vstopiti vanjo, ker je bil vhod zapečaten in zasut. Postopoma so nad vhodom odkrili nekakšen nadpražnik, v katerega so bila vklesana imena lastnika grobnice (Wahtye je bil svečenik kraljevega očiščenja), faraonovega nadzornika in nadzornika svete ladje.

V spodnjem delu grobnice je še 26 majhnih niš, v katerih je bilo 31 kipcev za zdaj še neidentificiranega človeka v bodisi stoječem ali pa sedečem položaju. Najverjetneje gre za lastnika grobnice ali pa za katerega izmed njegovih družinskih članov.