Pogled v kamnito grobnico, ki so jo našli blizu piramide faraona Senusreta I. Foto: EPA
Pogled v kamnito grobnico, ki so jo našli blizu piramide faraona Senusreta I. Foto: EPA

Med izkopavanji v Tel al-Samari v provinci Dakahlija severno od Kaira so med drugim našli živalske kosti, lončenino in kamnito orodje, najdbe datirajo v 5. tisočletje pr. n. št., kar je kakšnih 2.500 let, preden so postavili piramide v Gizi.

Sledi življenja pred prihodom faraonov
Na najdišču, ki ga arheologi raziskujejo od leta 2015, so našli tudi rastlinske usedline. Po besedah vodje izkopavanj Frederica Geyauja najdbe potrjujejo, da so na vlažnem območju delte Nil stalne naselbine obstajale že v 5. tisočletju pr. n. št. Strokovnjaki imajo zdaj edinstveno priložnost, da izvejo več o prazgodovinskih skupnostih, ki so živele v delti Nila še pred obdobjem faraonov, dodaja.

Kot je ob predstavitvi odkritja dejal Ajman Ašmavi, minister za umetnine starega Egipta, na tem območju podobnih struktur iz časa od 4.200 do 2.900 pr. n. št. do zdaj še niso našli. Edino podobno odkritje je vas Sais v provinci Garbija severno od Kaira.

Faraonova grobnica
Z egiptovskega ministrstva za umetnine starega Egipta poročajo o še eni najdbi, ki pa je mlajšega datuma. V bližini Senusretove piramide v vasi Lišt južno od Kaira so našli neznano grobnico, vklesano v goro. Veliko podrobnosti o grobnici ni znanih, prav tako ne vedo, komu je pripadala.