Foto:
Foto:

Mislim, da je treba kar pogumno videti v tem resnično priložnost in nov zagon ter dejansko vzeti ta projekt kot nekaj, kar nas lahko pelje naprej.

Janez Potočnik
Mons 2015
V Bruslju predstavili program EPK 2012

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 je skupaj z drugimi sosnovalci projekta na sedežu veleposlaništev Slovenije v Belgiji in pri EU predstavila projekt Maribor - evropska prestolnica kulture 2012. S predstavitvijo v evropski prestolnici so želeli, da bi v Maribor in partnerska mesta naslednje leto privabili čim več ljudi iz mednarodnega prostora.

Velikost proračuna ni ključ do uspeha

Maribor se s partnerskimi mesti, Mursko Soboto, Velenjem, Ptujem, Novim mestom in Slovenj Gradcem, te dni predstavlja tudi na dogodku Open Days v Bruslju, kjer organizatorji delijo izkušnje z drugimi evropskimi prestolnicami kulture. Maribor bi, pravi Žilič Fišerjeva, sicer lahko v primerjavi z drugimi "uvrstili na rep glede proračuna", a obenem velikost proračuna ni ključ do uspeha. Sredstva za pripravo programa dogodkov EPK Maribor v letu 2012 so, na primer, po septembrskih podatkih omejena na okoli 17 milijonov evrov.
Ob tem poudarja, da se vse prestolnice kulture spopadajo z enakimi težavami in ugotavljajo, da ni recepta za rešitev. Je pa na podlagi dosedanjih izkušenj po njenih navedbah jasno, da so uspešni tisti programi, ki vključujejo meščane in čim več segmentov javnosti. "To je tudi naš cilj," še razmišlja.
Med številnimi visokimi slovenskimi in tujimi gosti, ki so se udeležili predstavitve, je bil tudi komisar za okolje Janez Potočnik, ki je dejal, da imamo zelo močne, dobre organizacijske sposobnosti in da smo se že večkrat se v tem dokazali. "Da čas zdaj ni ravno najbolj naklonjen projektom velike narave, je seveda res, a to ne pomeni, da se priložnosti ne da dobro izkoristiti." Poudaril je še, da je EPK velika priložnost za Maribor in za vsa mesta, povezana v projekt, za celotno regijo in za Slovenijo. "Mislim, da je treba kar pogumno videti v tem resnično priložnost in nov zagon ter dejansko vzeti ta projekt kot nekaj, kar nas lahko pelje naprej," je dodal.

Mariborski podžupan Tomaž Kancler je povedal, da bodo kmalu objavili "sveto knjigo" z 920 stranmi dogodkov, ki jih v prihodnjem letu ponujajo Mariboru, Sloveniji, Evropi in vsemu svetu.

Za še večjo željo po odkrivanju 'bisera Evrope'
Med visokimi tujimi gosti je bil tudi nekdanji belgijski veleposlanik v Sloveniji Jean-Louis Mignot, ki so ga mediji leta 2007 razglasili za naj tujega diplomata v Sloveniji. Kot pravi, veliko Belgijcev odkriva Slovenijo in je projekt EPK pomemben, saj bo okrepil njihovo željo po odkrivanju tega "bisera Evrope". Zbliževanje Evropejcev je po njegovem pomembno tudi zato, ker ni malo ljudi, ki imajo še vedno pomisleke glede širitve leta 2004.

Mislim, da je treba kar pogumno videti v tem resnično priložnost in nov zagon ter dejansko vzeti ta projekt kot nekaj, kar nas lahko pelje naprej.

Janez Potočnik
V Bruslju predstavili program EPK 2012