Na MOL-u začenjajo javno obravnavo osnutka strategije razvoja kulture za navedeno časovno obdobje. Tako pripravljajo javno tribuno na to temo, ki bo 2. julija ob 13. uri v notranjem atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Sicer pa bo javna obravnava trajala do 12. julija.

Prikaz galerijskih prostorov Cukrarne po obnovi, ki jim bo namenjenih 2500 kvadratnih metrov prostorov. Foto: MMC RTV SLO
Prikaz galerijskih prostorov Cukrarne po obnovi, ki jim bo namenjenih 2500 kvadratnih metrov prostorov. Foto: MMC RTV SLO

Kot so zapisali na mestni občini, se zavedajo izjemnega pomena kulture za kakovostno življenje meščank in meščanov. "Umetnost v najširšem pomenu odpira pomembne življenjske teme in širi naša obzorja, zato nanjo ne gledamo kot na strošek, ampak jo vidimo kot investicijo v našo skupno prihodnost," so zapisali in dodali, da v proračunu za letos za področje kulture namenjajo skoraj 30 milijonov evrov brez investicij.

Umetnost v najširšem pomenu odpira pomembne življenjske teme in širi naša obzorja, zato nanjo ne gledamo kot na strošek, ampak jo vidimo kot investicijo v našo skupno prihodnost.

MOL

Podpora, okrepitev in prepoznavnost
S tem strateškim dokumentom želijo dodatno podpreti umetniško ustvarjalnost v prestolnici, okrepiti kakovost umetniške in kulturne ponudbe ter mednarodno prepoznavnost Ljubljane. "Naša vizija je, da bo Ljubljana globalno mesto kulture, to je mesto, ki je mednarodno prepoznavno po svoji bogati kulturni dediščini, sodobni kulturni infrastrukturi, ki omogoča vrhunsko umetniško ustvarjanje, živahnemu kulturnemu utripu in odličnosti celotne kulturne ponudbe," še beremo.

Pomembnost fleksibilne kulturne strategije
Glede na navedbe MOL-a nova kulturna strategija prinaša vrsto vsebinskih novosti, pri njeni pripravi pa so izhajali iz spoznanja, da je napredna samo tista kulturna politika, ki se je sposobna nenehno prilagajati in odgovarjati na izzive tako kulturnega in ustvarjalnega sektorja kot tudi celotne družbe.

Sorodna novica Prostorska stiska ni od včeraj, EPK pa žal predaleč

Nova kulturna strategija MOL-a nastaja v kriznih razmerah, ko še vedno vlada negotovost glede oblike in načina izvajanja kulturnih dogodkov v letu 2020 in nemara tudi naprej. Prav tako še ni mogoče jasno odgovoriti na vprašanje, kakšne dolgoročne posledice bo imela epidemija na kulturo, ne samo v ljubljanskem in slovenskem, temveč tudi v evropskem in širšem prostoru. Zato osnutek dokumenta vsebuje tudi načrtovane mehanizme kulturne politike za čas kriznih razmer, so še dodali na MOL-u.